Adana'da sel kabusu: Çukurova'nın bereketli toprakları sular altında kaldı!

EKONOMİ Yayınlanma : 26 Şubat 2026 03:12 Düzenleme : 26 Şubat 2026 03:12
Adana'da sel kabusu: Çukurova'nın bereketli toprakları sular altında kaldı!
Adana'da aşırı yağışlar sonrası Seyhan Barajı'ndan yapılan kontrollü su tahliyesi, Yüreğir ilçesindeki tarım arazilerini sular altında bıraktı. Narenciye bahçeleri zarar görürken, çiftçiler mağdur durumda.
Adana'da sel kabusu: Çukurova'nın bereketli toprakları sular altında kaldı!

Türkiye'nin tarım ambarı Çukurova, iklim değişikliğinin etkilerini acı bir şekilde tecrübe ediyor. Son günlerde etkili olan aşırı yağışlar ve ani sıcaklık artışıyla eriyen karlar, Seyhan Barajı'nda su seviyesinin tehlikeli derecede yükselmesine neden oldu. Bu durum, baraj kapaklarının kontrollü bir şekilde açılmasıyla sonuçlandı ve Yüreğir ilçesindeki geniş tarım arazileri sular altında kaldı.

Narenciye bahçeleri göle döndü, çiftçi kara kara düşünüyor

Çukurova çiftçisi, mevsim normallerinin üzerindeki yağışlar nedeniyle karpuz, domates gibi ürünlerin ekimini ertelemişti. Ancak sel suları, en çok da narenciye bahçelerine zarar verdi. Birçok bahçe adeta göle dönerken, ağaçlar da suyun içinde kaldı. Bölgeden çekilen dron görüntüleri, yaşanan tahribatın boyutunu gözler önüne seriyor.

Baraj kapakları açıldı, Ceyhan Nehri tehlike saçıyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bölgedeki durumu İHA muhabirine değerlendirdi. Doğan, son bir ayda bir yıllık yağışın düştüğünü belirterek, dağlardaki karların erimesiyle Yedigöze, Çatalan ve Seyhan barajlarının tam kapasiteye ulaştığını söyledi. Yetkililerin uyarılar eşliğinde baraj kapaklarını açtığını, önce saniyede 500 metreküp, ardından 700-800 metreküp su salındığını aktardı. Son olarak Aslantaş Barajı'nın da kapaklarının açılmasıyla Ceyhan Nehri'nin tehlike saçtığını vurguladı. Doğan, setlerin yarılmasıyla daha büyük bir felaketin önlendiğini, ancak hasat edilmemiş narenciye ürünlerinin sular altında kaldığını ve uzun süre suyun çekilmemesi durumunda ağaçların veriminin düşeceğini belirtti. Çiftçinin tarlaya girememesi nedeniyle devasa bir ürün zararı eşiğinden dönüldüğünü ifade etti. Doğan, kalıcı çözüm olarak Çatalan Barajı'nın gövdesinin 10 metre yükseltilmesini önererek, devletten çiftçiye yardım eli uzatmasını talep etti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.