Almanya'da düzenlenen bir şiir yarışmasında, ırkçılık, kimlik ve göçmenlik deneyimlerini anlatan etkileyici şiiriyle birinciliği elde eden Türk kökenli Ayşe İrem, yaşadığı ötekileştirme hissini dile getirdi. 26 yaşındaki İrem, "Ben burada doğdum, annem de burada doğdu. Ama ne yaparsan yap, hala sanki yeterince entegre olamamışsın gibi davranılıyor," diyerek Almanya'daki göçmenlerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekti.
GÖÇMEN DENEYİMLERİ VE KİMLİK ARAYIŞI
Mimarlık eğitimi alan ve boş zamanlarında şiirle ilgilenen Ayşe İrem, şiirlerinde 'kalmak mı gitmek mi' ikilemini, şehir yaşamında maruz kaldığı ayrımcılığı ve sessizce taşıdığı korkuları işlediğini belirtti. Almanya'da üçüncü kuşak bir Türk olarak kendi kimliğini "hem buraya ait hem de hep biraz dışarıda" şeklinde tanımlayan İrem, metinlerini hem kendi hayatından hem de Almanya'daki göçmenlerin ortak hikayelerinden beslenerek yazdığını ifade etti. Yazdıklarının, Almanya'da ve dünyada yaşanan sorunlarla başa çıkma çabası olduğunu vurgulayan İrem, deneyimlerinin birebir kendi yaşadıklarından veya çevresindekilerin tecrübelerinden kaynaklandığını söyledi.
BAŞARI SONRASI ÖNYARGILAR VE ÇİFTE STANDARTLAR
Almanca olarak katıldığı ilk şiir yarışmasında birinci olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirten Ayşe İrem, aldığı olumlu tepkilere rağmen görünümü ve ismi nedeniyle önyargılarla da karşılaştığını anlattı. Müslüman bir kadın olarak bu başarıyı elde etmesinin bazılarını şaşırttığını, çünkü Alman kadınının genel imajına uymadığını düşündüğünü belirtti. Ancak bu tür yorumlara takılmamaya çalıştığını ve yoluna devam ettiğini söyledi. İrem, Almanya'daki göçmenlerin gündelik yaşamında taşıdığı görünmez yükleri dile getirerek, "Burada yaşam çoğu zaman birkaç adım geriden başlamayı kabullenmek gibi. Bizden her zaman her şeyi üç kat daha iyi yapmamız bekleniyor ki aynı seviyeye gelelim. Bu durum zamanla insanın içine işliyor," değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca, Avrupa'daki göçmen politikalarındaki çifte standarda da değinen İrem, Ukraynalıların "Avrupalı göçmen" olarak farklı muamele gördüğüne, buna karşın Suriye gibi ülkelerden gelen nitelikli kişilerin mesleklerini icra edemediğine dikkat çekti ve bu eşitsizliği şiirleriyle dile getirdi.








