Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Harran Üniversitesi'nden oluşan bir ekip, Türkiye'nin florasına dünya literatüründe daha önce bilinmeyen iki yeni yabani soğan (Allium) türü kazandırdı.

ENDİMİK TÜRLERİN KEŞFİ
Bu keşif, Türkiye'nin üç farklı fitocoğrafik bölgesinin kesişim noktasında yer alan zengin coğrafyasının sunduğu biyoçeşitliliği ve endemizm oranını gözler önüne seriyor. Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yavuz Bülent Köse'nin liderliğindeki ekip, uluslararası bilim dünyasının prestijli yayın organlarından olan Q1 kategorisindeki Life ve Plants dergilerinde bu keşifleri yayımlayarak metodolojik doğruluğunu tescilledi.

İSMİ ANILARLA YAŞAYAN TÜRLER
Yeni keşfedilen türlerden Allium kazim-kosei, Prof. Dr. Köse'nin merhum babası Kazım Köse’nin anısını yaşatmak amacıyla Eskişehir'in Günyüzü ilçesinde keşfedildi. Diğer tür olan Allium aralii ise, Şanlıurfa'nın Bozova ilçesindeki Kaplandağı mevkisinde bulundu ve bu tür de Prof. Dr. Köse'nin oğlu Aral Köse'ye ithaf edildi. Prof. Dr. Köse, bu keşiflerin yalnızca bilimsel değer taşımadığını, aynı zamanda derin anlamlar ve aile hikayeleri barındırdığını vurguladı.







