Ankara'da Keşmir dayanışması: Pakistan Büyükelçiliği'nde anlamlı program

SİYASET Yayınlanma : 05 Şubat 2026 15:40 Düzenleme : 05 Şubat 2026 15:40
Ankara'da Keşmir dayanışması: Pakistan Büyükelçiliği'nde anlamlı program
Pakistan Ankara Büyükelçiliği'nde düzenlenen Keşmir Dayanışma Günü programında, Türkiye'nin Keşmir davasına verdiği destek vurgulandı ve bölgenin acılı tarihi hatırlatıldı.
Ankara'da Keşmir dayanışması: Pakistan Büyükelçiliği'nde anlamlı program

Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliği'nde, 5 Şubat Keşmir Dayanışma Günü dolayısıyla özel bir program gerçekleştirildi. Keşmir, Pakistan ve Hindistan arasında 1947'den bu yana anlaşmazlık konusu olan ve üç kez savaşa yol açan bir bölge olarak biliniyor. Bu anlamlı günde düzenlenen etkinlik, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı ve ardından Pakistan Milli Marşı ile İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Katılımcılar, günün anlamına uygun hazırlanan bir videoyu da izleme fırsatı buldu.

BÜYÜKELÇİDEN TÜRKİYE'YE ÖVGÜ

Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Yousaf Junaid, yaptığı konuşmada Türk halkının mazlum Keşmir halkı için bir ses olduğunu vurguladı. Junaid, "Türkiye, Keşmir konusunda dünyaya her zaman örnek olmuştur. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Türk halkının Keşmir davasına verdiği destek olağanüstüdür" ifadelerini kullandı. Büyükelçi, Keşmir meselesinin uluslararası platformlarda gündeme geldiğinde, Keşmirlilerin davalarının en güçlü şekilde dile getirildiğini hissettiklerini belirterek bu dostluk için Türkiye'ye minnettar olduklarını söyledi.

KEŞMİR'İN ACILI TARİHİ

Büyükelçi Junaid, Keşmir Dayanışma Günü'nün adaletsiz bir eylemden doğduğunu hatırlatarak bölgenin tarihine ışık tuttu. 1947'deki bölünme sırasında, Müslüman çoğunluklu bölgelerin Pakistan'a katılması öngörülürken, Keşmir'in Maharajası'nın yasa dışı şekilde Hindistan'a katıldığını anlattı. Halkın bunu reddedip ayaklandığını ve kısa sürede Keşmir'in yarısının özgürleştiğini ifade etti. Hindistan'ın Birleşmiş Milletler'e başvurup barış istediğini, BM'de Keşmirlilere adil ve tarafsız bir referandumla kendi geleceklerini tayin hakkı verileceğinin kabul edildiğini, ancak Hindistan'ın bunu bugüne kadar uygulamadığını söyledi. Bunun yerine vadide baskı ve terör uygulandığını, milyonlarca Keşmirli'nin şehit olduğunu, kadınlara tecavüz edildiğini, çocukların işkence gördüğünü ve evlerin yıkıldığını ekledi.

TÜRKİYE'DEN GÜÇLÜ DESTEK MESAJI

TBMM Pakistan-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı ve Gaziantep Milletvekili Ali Şahin ise terörle mücadelede Pakistan'ın asla yalnız kalmayacağını vurguladı. "Keşmir fiziki anlamda Anadolu'ya uzak olsa da, manevi anlamda sıfır kilometremizde olan bir coğrafya" diyen Şahin, Keşmir'in 1948'den bu yana yaşadığı acıları Anadolu insanlarının yakından hissettiğini belirtti. Hindistan'ın kendisini dünyanın en büyük demokrasisi olarak tanıtmasına rağmen, Keşmir'de insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasinin vazgeçilmez unsurlarını ortadan kaldırdığını ifade etti. Şahin, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın tanımlamasıyla Keşmir, Türkiye'nin bir Çanakkale'sidir. Çanakkale mücadelemizde Pakistan halkı yanımızdaydı, bugün de biz Keşmir'in yanındayız" şeklinde konuştu. Programa, Eski Türkiye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Selçuk, Emekli Büyükelçi Numan Hazar, TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Burhan Kayatürk, Pakistan'ın Türkiye Büyükelçisi Dr. Yousaf Junaid, TBMM Pakistan-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Gaziantep Milletvekili Ali Şahin ve çok sayıda davetli katıldı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.