Antalya portakalları dünya sahnesinde: Tescilli 10 çeşit tanıtıldı

GÜNDEM Yayınlanma : 17 Aralık 2025 21:27 Düzenleme : 17 Aralık 2025 21:27
Antalya portakalları dünya sahnesinde: Tescilli 10 çeşit tanıtıldı
BATEM tarafından geliştirilen ve tescillenen 10 portakal çeşidi, Vali Hulusi Şahin'in katıldığı etkinlikle tanıtıldı. Antalya, narenciye üretiminde dünya pazarında önemli bir konuma sahip.

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) tarafından geliştirilen ve tescillenerek dünya pazarında yerini alan portakal çeşitleri, Vali Hulusi Şahin'in katılımıyla düzenlenen bir etkinlikte tanıtıldı. Etkinlik, BATEM'in Muratpaşa ilçesindeki merkez yerleşkesinde gerçekleşti.

ANTALYA'NIN PORTAKAL BAŞARISI

Vali Şahin, etkinlikte yaptığı konuşmada, Antalya'nın ikliminin narenciye üretimi için ideal olduğunu vurguladı. Şahin, "BATEM ile birlikte portakal başta olmak üzere narenciye, bölgenin ana tarımsal üretimi, ana gelir ve geçim kaynağı haline geldi. Antalya'nın sembolü portakal oldu, şehrimizi portakalla tanıtıyoruz. Özellikle Finike portakalı tadı ve aromasıyla çok özel. Bunlar, emekle, bilimle, araştırmayla ve alın teriyle oluyor" dedi.

İHRACATTA ÖNEMLİ BİR ROL

Vali Şahin, mühendislerin ve teknikerlerin omuzlarında büyüyen sektör sayesinde Türkiye'nin dünyanın en önemli narenciye üreticilerinden biri olduğunu ve bu alanda ihracat yaptığını belirtti. Ayrıca, Finike portakalının Avrupa Birliği tescil sürecinin devam ettiğini ve bunun da başarılacağını ifade etti. Şahin, "Antalya'da ne üretirseniz en iyisi ortaya çıkıyor. Ürünlerimiz o kadar değerli ki ciddi ihracat kalemine de ulaşıyor. Antalya, hem miktar hem kalite itibarıyla dünyanın en önemli üretim merkezlerinden biri" diye ekledi.

10 TESCİLLİ PORTAKAL ÇEŞİDİ

Etkinlikte, enstitünün geliştirip tescillediği 10 portakal çeşidi tanıtıldı. Bu çeşitler arasında "Finike Yerli", "Alanya dilimli", "BATEM Şekeri", "BATEM Fatihi", "BATEM Baharı", "Navelina", "Valencia Late", "Moro", "Yafa" ve "Washington Navel" yer alıyor. Programda, portakallardan yapılan tatlılar ve atıştırmalıklar davetlilere ikram edildi ve etkinlik, portakal koleksiyon bahçesi gezisiyle sona erdi. Etkinliğe Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara, Kepez Kaymakamı Suat Dervişoğlu, İl Tarım Orman Müdürü Fırat Erkal, BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, kurum müdürleri, STK ve kooperatif temsilcileri katıldı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.