Asırlık Uyuz Pınarı: Şifa Kaynağı Olan Tarihi Çeşme

ÇEVRE Yayınlanma : 09 Aralık 2025 09:47 Düzenleme : 09 Aralık 2025 09:47
Asırlık Uyuz Pınarı: Şifa Kaynağı Olan Tarihi Çeşme
Kahramanmaraş'taki 400 yıllık Uyuz Pınarı Çeşmesi ve Hamamı, doğal suyuyla uyuz ve cilt hastalıklarına iyi geldiğine inanılan tarihi bir şifa kaynağı olarak ilgi görüyor.
Asırlık Uyuz Pınarı: Şifa Kaynağı Olan Tarihi Çeşme

Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde bulunan Uyuz Pınarı Çeşmesi ve Hamamı, yaklaşık 400 yıllık geçmişiyle hala şifa dağıtan tarihi bir yapı olarak dikkat çekiyor. Kapalı bölümünden akan doğal suyuyla çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılan bu yapı, bölge halkı tarafından asırlardır kullanılıyor.

Tarihi Kökenleri ve İnşa Süreci

Histori kaynaklara göre, Uyuz Pınarı Hamamı'nın inşa edildiği döneme dair iki farklı görüş bulunuyor. Bir görüşe göre yapı, Sultan II. Selim döneminde, Hicri 978 / Miladi 1570 yıllarında inşa edilmiş. Diğer bir görüş ise yapının Osman Çelebi bin İsa Divan tarafından 1550 yılında bölgeye kazandırıldığını belirtiyor. Her iki tarihleme de yapının 16. yüzyıla dayanan köklü bir geçmişe sahip olduğunu kanıtlıyor.

Şifa Kaynağı Olarak Kullanımı

Uyuz Pınarı Hamamı'nın bulunduğu alanın, tarih boyunca Romalılar, Bizanslılar, Müslüman Araplar, Selçuklular, Dulkadiroğlu Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde şifa amacıyla kullanıldığı biliniyor. Özellikle Dulkadiroğlu Beyliği zamanında, cüzzam ve çeşitli cilt hastalıklarının tedavisi için önemli bir merkez olduğu vurgulanıyor. Kapalı yapıdan kesintisiz akan doğal kaynak suyunun, yüzyıllardır uyuz, cilt rahatsızlıkları ve benzeri hastalıklar için tercih edildiği, 20 yıl önce yapılan yenileme çalışmalarıyla da günümüze kadar ayakta kalmayı başardığı belirtiliyor. Mahalle sakinleri, suyun hiç kesilmeden aktığını ve birçok kişinin bu sudan şifa bulduğunu aktarıyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.