Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Ankara'da gerçekleştirdiği temasların ardından düzenlediği basın toplantısında kent ulaşımına yönelik kapsamlı yatırım planını açıkladı. Proje kapsamında Aydın-Denizli ve Ortaklar-Bodrum kara yolu üzerinde 24 akıllı kavşak düzenlemesi ile AY-BAN Banliyo hattı çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Çerçioğlu, toplam 3.2 milyar liralık yatırımın kent trafiğinde köklü bir dönüşüm sağlayacağını vurguladı.

AKILLI KAVŞAKLARLA TRAFİK SORUNUNA ÇÖZÜM
Efeler, Nazilli ve Söke ilçelerinde toplam 43.4 kilometrelik kara yolu güzergahında yeni nesil kavşak sistemlerine geçilecek. Efeler'de Şehir Hastanesi Kavşağı, Otoban Kavşağı ve Yeni Dörtyol gibi kritik noktalarda köprülü kavşaklar yapılacak. Proje tamamlandığında bekleme sürelerinin 13 saniyeye düşmesi ve trafik akış hızının 9 kata kadar artması bekleniyor. Çerçioğlu, bu düzenlemelerin sabah-akşam yoğunluğunda yaşanan trafik sıkışıklığını tamamen ortadan kaldıracağını ifade etti.

AY-BAN BANLİYO HATTI HAYATA GEÇİYOR
23.5 kilometrelik AY-BAN Banliyo hattının ilk etabının 2026 yılı Nisan-Mayıs aylarında hizmete girmesi planlanıyor. Hat, İncirliova Astim OSB'yi şehir hastanesine bağlayacak ve bölgedeki ulaşım alternatiflerini çeşitlendirecek. İkinci etap projesi ise Köşk-Ortaklar arasında hayata geçirilecek. Banliyo hattının kent içi ulaşımda önemli bir rahatlama sağlaması ve toplu taşıma kullanımını artırması hedefleniyor.

BÖLGESEL DAĞILIM VE ZAMAN PLANI
Söke'de 10, Nazilli'de 6 kavşak düzenlemesi yapılacak. Novada Köprülü Kavşağı'nda çalışmalar başlarken, diğer kavşaklarda da yeni nesil sistemlere geçiş süreci hızlandırıldı. Efeler'deki projelerin 70-80 gün içinde başlayacağı müjdesi verildi. Tüm bu çalışmaların Karayolları Genel Müdürlüğü ve TCDD ile koordineli şekilde yürütüldüğü, merkezi hükümetin de projelere tam destek verdiği belirtildi.








