Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan'a yaptığı resmi ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile bir araya geldi. İki lider, Azerbaycan-Sırbistan Stratejik Ortaklık Konseyi'nin ilk toplantısını gerçekleştirdikten sonra ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, ilişkilerin geleceğine dair önemli mesajlar verdi.

İKİLİ TİCARETTE DEV ARTIŞ
Cumhurbaşkanı Vucic, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2012 yılına kıyasla tam 16 kat arttığını vurgulayarak, bu artışın stratejik ortaklığın sağlam temeller üzerine kurulduğunu gösterdiğini belirtti. Ayrıca, kriz anlarında hemen istişare edebildiklerini ve bugüne kadar 57 belge imzaladıklarını ifade ederek, ilişkilerin her alanda güçlendiğinin altını çizdi.

ENERJİ İŞ BİRLİĞİNDE YENİ ADIMLAR
Cumhurbaşkanı Aliyev, Sırbistan'da ortak bir elektrik santrali kurulması projesine değinerek, bu projenin ülkenin yatırım ortamının olumlu olması sayesinde hayata geçebileceğini söyledi. Azerbaycan'ın Sırbistan'a doğal gaz ihracatını artırma kararı aldığını ve bu gazın elektrik enerjisine dönüştürülerek temiz enerji elde edileceğini açıkladı. Aliyev, 2032 yılına kadar ilave 8 gigawatt enerji kapasitesi elde edeceklerini ve bunun büyük kısmını Avrupa'ya ihraç etmeyi planladıklarını duyurdu.

KAPSAMLI MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI
Basın toplantısı sonrasında, iki ülke arasında enerji alanında gaz türbinli elektrik santralinin kurulması, ekonomi, gıda güvenliği, medya, iletişim, kültür, spor ve sağlık sigortası sistemleri gibi çeşitli alanlarda iş birliğini geliştirmeye yönelik kapsamlı bir mutabakat zaptı imzalandı. Bu anlaşma, Azerbaycan ve Sırbistan'ın stratejik ortaklığını daha da pekiştirecek önemli bir adım olarak kayıtlara geçti.







