Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024 YLSY Bursiyerleri Vizyon ve Farkındalık Eğitimi Programı'nda yaptığı konuşmada, burs programının önemine ve güncel duruma dair önemli bilgiler paylaştı.
YLSY Programının Kapsamı ve Tarihsel Gelişimi
Bakan Tekin, bugüne kadar toplamda 22 bin 487 öğrencinin YLSY bursundan yararlandığını belirtti. 2024 yılı itibarıyla 45 farklı ülkede, 121 üniversite ve 42 kamu kurumu adına toplam 2 bin 785 bursiyerin eğitimine devam ettiğini açıkladı. Cumhuriyet'in ilanıyla kurumsallaşan burs programının, zaman içinde yaşadığı darbe süreçleri ve siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle zaman zaman kesintiye uğradığını ancak 2013-2024 yılları arasında yapılan ciddi revizyonlarla hem yeni alanlar ve ülkeler eklendiğini hem de kullanımına ilişkin aksaklıkların giderildiğini vurguladı.
FETÖ Vesayetinden Kurtuluş ve Sınıfsal Engellerin Kaldırılması
Tekin, 2013 yılında müsteşar olarak göreve başladığında burs programında önemli revizyonlara imza attıklarını dile getirdi. Özellikle FETÖ terör örgütünün bursları kendi hizmetleri için kullanmaya başladığına dikkat çekerek, öğrenci seçim süreçlerine müdahale ettiklerini ve bu vesayeti ortadan kaldırdıklarını ifade etti. Ayrıca, daha önce Türkiye'nin köklü üniversitelerinin burs kapsamı dışında tutulması gibi sınıfsal bir yaklaşımla belirli üniversitelerin dışarıda bırakıldığını, bu durumu da düzelttiklerini sözlerine ekledi. Bu düzenlemelerle bursların gerçekten işlevsel hale getirildiğini ve elitist yapının kırıldığını belirtti.
Ülke ve Bölge Çalışmaları ile Türkiye'nin Bilimsel İhtiyaçları
Bakan Tekin, Türkiye'nin yakın ilişkide olduğu ülkelerle ilgili daha detaylı bilgilere duyulan ihtiyacı karşılamak amacıyla 2014'te 'Ülke ve Bölge Çalışmaları' başlığını eklediklerini söyledi. Amaçlarının, Türkiye'nin dış politikası başta olmak üzere bilimsel bilgi üretebilecek kapasiteye sahip insan yetiştirmek olduğunu belirtti. Bursiyerlerin, Türkiye'deki iç politikaya veya ekonomik konulara odaklanmak yerine, gittikleri ülkelerin siyasi, hukuki, ekonomik ve toplumsal yapısı üzerine bilimsel çalışmalar yapmalarını istedi. Türkiye'nin, yurt dışında üretilecek bilimsel bilgi birikimine ve bursiyerlerin ülkeyi iyi temsil etmesine ihtiyacı olduğunu vurguladı.









