Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’ndaki Yargı Teşkilatı Toplantısı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Tunç, terör örgütünün silah bırakması durumunda herhangi bir pazarlık söz konusu olmayacağını vurgulayarak, "Böyle bir pazarlık sürecine devlet girmez. Hukuk devleti böyle bir sürece girmez." dedi.

DEZENFORMASYONA KARŞI UYARILAR VE SİBER SUÇLARLA MÜCADELE
Bakan Tunç, yargıya güvensizlik oluşturmaya yönelik dezenformasyon çabalarına dikkat çekerek, doğru bilginin önemini vurguladı. Ceren Özdemir cinayeti örneğinde olduğu gibi, yanlış bilgilerin hızla yayılarak adalete olan güveni zedeleyebileceğini belirtti. Siber suçlara değinen Tunç, internet üzerinden örgütlenen suçluların takibinin zorluğuna işaret etti. İzmir'deki 3 polisimizin şehit olduğu olayı örnek göstererek, 16 yaşındaki bir gencin dahi dijital ortamda nasıl yönlendirilebildiğini anlattı. Bu tür suçlarla mücadele kapsamında Birleşmiş Milletler Siber Suçlara Karşı Sözleşmesi'nin imzalandığını ve 11. Yargı Paketi'nde bilişim suçlarına yönelik düzenlemeler bulunduğunu ifade etti. Yeni nesil suç şebekeleriyle mücadele ve çocukların suçlarda araç olarak kullanılmasının cezalarının artırılmasına yönelik çalışmaların da devam ettiğini sözlerine ekledi.
YENİ ANAYASA VE TERÖRLE MÜCADELEDE YOL HARİTASI
Bakan Tunç, yeni anayasa çalışmalarına da değinerek, mevcut anayasanın darbeciler tarafından yazdırılmış olmasının tek başına değişmesi için yeterli bir sebep olduğunu belirtti. Türkiye'nin ikinci yüzyılında sivil, katılımcı ve demokratik bir anayasanın elzem olduğunu vurguladı. Terörle mücadele konusunda ise, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu'nun çalışmalarına değindi. Terör örgütünün silah bırakması durumunda bir kanun çıkacak gibi bir pazarlığın söz konusu olmadığını yineleyen Tunç, sürecin komisyon raporu ve yasal düzenlemelerle şekilleneceğini belirtti. Milletin hassasiyetlerinin ön planda tutulacağını ve sürecin onları rahatsız etmeyecek şekilde ilerleyeceğini sözlerine ekledi. Ayrıca, HDP eski eş başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verilen AİHM kararının incelenmekte olduğunu ve Türkiye'nin AİHM kararlarına uyma oranının yüksek olduğunu da ifade etti.







