Kahramanmaraş merkezli depremlerin 3. yıl dönümü dolayısıyla Adıyaman'da bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Adıyaman Valiliği'nde önemli açıklamalarda bulundu.

DEPREMİN ETKİLERİ VE YARDIM ÇALIŞMALARI
Depremlerin insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biri olduğunu vurgulayan Yerlikaya, 6 Şubat 2023'te meydana gelen iki büyük depremin yanı sıra Gaziantep ve Hatay merkezli sarsıntılarla toplamda beş büyük depremin yaşandığını hatırlattı. İlk depremin ardından AFAD'ın tüm kurtarma ekiplerine acil durum talimatı verildiğini belirten Yerlikaya, uluslararası yardım çağrısının 45 dakika içinde yapıldığını ifade etti.

İYİLEŞTİRME OPERASYONLARI VE DESTEKLER
Yerlikaya, deprem bölgesinde 708 mülki idare amirinin görevlendirildiğini ve arama kurtarma çalışmalarının AFAD ekipleri, gönüllüler ve iş makineleriyle eş zamanlı olarak yürütüldüğünü aktardı. Depremlerin 11 ilde 14 milyon vatandaşı etkilediğini söyleyen Yerlikaya, bu felaketlerde 53 bin 697 kişinin hayatını kaybettiğini ve 107 bin 213 kişinin yaralandığını açıkladı. Adıyaman'da ise 8 bin 566 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Ayrıca, afet sonrası süreçte 1 milyon çadırın bölgeye sevk edildiğini ve 645 bin çadırın kurulduğunu ifade etti.

KİRA DESTEKLERİ VE KONUT KURALARI
Kira destekleri kapsamında 351 bin 516 haneye 43,5 milyar TL'nin üzerinde ödeme yapıldığını açıklayan Yerlikaya, AFAD'ın ESEN Kart sistemiyle 72 bin 749 vatandaşa 4,9 milyar TL'nin üzerinde destek sağlandığını belirtti. Hak sahipliği sürecinin tamamlandığını ve 455 bin 357 bağımsız bölümün hak sahiplerine teslim edildiğini ifade etti. Adıyaman'da ise 40 bin 511 konut ve 2 bin 855 iş yerinin kuralarının çekildiğini aktardı. Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yürütülen çalışmalarla 'asrın felaketi'nin 'asrın inşası'na dönüştüğünü vurguladı.







