Bakanlık, standartlara uymayan yapı malzemeleri için 154.5 milyon lira ceza kesti

ÇEVRE Yayınlanma : 15 Ocak 2026 10:55 Düzenleme : 15 Ocak 2026 10:55
Bakanlık, standartlara uymayan yapı malzemeleri için 154.5 milyon lira ceza kesti
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2025'te yapı malzemeleri sektöründe 23 bin 425 denetim yaparak standartlara uymayan firmalara 154.5 milyon lira ceza uyguladı.
Bakanlık, standartlara uymayan yapı malzemeleri için 154.5 milyon lira ceza kesti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2025 yılında yapı malzemeleri sektöründe ürün güvenliğini sağlamak amacıyla kapsamlı denetimler gerçekleştirdi. Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, 81 ilde görev yapan Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) personeli aracılığıyla yıl boyunca sürdürülen çalışmalarda, hazır beton, ısı yalıtım malzemeleri, kapı-pencereler ve kablolar gibi çeşitli ürün grupları incelendi.

DENETİMLERDE 23 BİN 425 KONTROL YAPILDI

Toplamda 23 bin 425 denetim yapılarak, ürünlerden standartlara uygun yöntemlerle numuneler alındı ve laboratuvarlara gönderildi. İncelemeler sonucunda, teknik dosyalarda ve test sonuçlarında belirlenen aykırılıklarla ilgili 686 uygunsuzluk tespit edildi. Bu uygunsuzluklar, standartlara aykırı üretim yapan firmalara yönelik cezai işlemlere yol açtı.

154.5 MİLYON LİRA CEZA UYGULANDI

Mevzuata aykırı hareket eden firmalara toplam 154 milyon 563 bin 468 lira ceza kesildi. Denetimlerin en yoğun yapıldığı iller arasında Ankara, İstanbul, Samsun, Antalya ve Konya yer aldı. Bakanlık, 2025 yılının temmuz ve eylül aylarında 81 ilde 207 yeni denetçiye eğitim vererek belgelendirdi ve bu denetçilerle birlikte faaliyetlerin bu yıl da devam edeceğini açıkladı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.