Bankaların emekli promosyonu şartlarına TÜKONFEDden flaş tepki: Aldatıcı ilanlar

GÜNDEM Yayınlanma : 01 Kasım 2025 09:06 Düzenleme : 01 Kasım 2025 09:06
Bankaların emekli promosyonu şartlarına TÜKONFEDden flaş tepki: Aldatıcı ilanlar
Bankaların emekli promosyonlarında dayattığı kredi çekme, harcama yapma gibi yasal olmayan şartlara TÜKONFEDden sert tepki geldi. TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu, aldatıcı ilanlar olduğunu belirterek Rekabet Kurulunu göreve çağırdı.

Emeklilere yönelik maaş promosyonları konusunda bankaların dayattığı birbirinden zorlu şartlar, Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlundan sert tepki aldı. 100 bin lira kredi çekme, mevduata 50 bin lira yatırma, yakınını davet etme veya kredi kartıyla harcama yapma gibi yasal olmayan bu uygulamalar, emeklilerin tepkisini çekiyor.

BANKALAR YENİ ŞARTLAR GETİRİYOR

Mevcut ekonomik koşullar ve hayat pahalılığı göz önüne alındığında, maaş promosyonları emekliler için büyük önem taşıyor. Ancak bankalar, özellikle özel bankalar, 32 bin liraya varan promosyon ödemeleri için emeklilerin yerine getirmekte zorlanacağı şartlar koşuyor. Kamu bankalarının promosyonları 12 bin lirada sabit tuttuğu bir ortamda, özel bankaların kredi çekme, sigorta poliçesi isteme, kredi kartı harcamalarını zorunlu kılma ve vadeli hesap açma gibi talepleri tepkilere neden oluyor. Özellikle 70 yaş üstü emekliler ve kadınlar için bu şartları yerine getirmek ve takip etmek oldukça güç görünüyor.

TÜKONFED: ŞİKAYETLER YAĞIYOR, YASAL DEĞİL!

TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu, bir yandan geçim derdinde olan emeklilerin, diğer yandan da bankalar arasındaki promosyon yarışlarını yakından takip ettiğini belirtti. Ağaoğlu, bazı bankaların ilan ve reklamlarda tüketicileri yanıltarak, bildirilen tutarda promosyonu alabilmek için başka emeklileri kendi bankalarına yönlendirme, otomatik fatura ödeme talimatı verme, kredi kullanma, sigorta yaptırma, kredi kartı harcaması yapma ve vadeli hesap açma gibi şartlar ileri sürdüğüne dair çok sayıda şikayet aldıklarını ifade etti. Bu durumun 6502 sayılı Tüketici Kanununun aldatıcı ve yanıltıcı ticari reklamlara ilişkin maddelerine açıkça aykırı olduğunu vurgulayan Ağaoğlu, tüketicilerin bir mal veya hizmeti satın alırken başka bir ürün veya hizmeti almaya zorlanamayacağını da hatırlattı.

REKABET KURULU HAREKETE GEÇMELİ

Ağaoğlu, yasal düzenlemeleri hiçe sayan finans kuruluşları hakkında Rekabet Kurumunun derhal harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Yapılacak incelemeler sonucunda ihlal tespit edilirse idari yaptırımlar uygulanması gerektiğini belirten Ağaoğlu, Merkez Bankasının da duruma müdahale ederek bu tür yanıltıcı tanıtımların sonlandırılmasını sağlaması gerektiğini ekledi. Aldatıcı tanıtımlar ve şartlarla karşılaşan emeklilerin, durumu belgeleyerek Reklam Kuruluna şikayette bulunabileceğini de sözlerine ekledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.