Başkan Pütün: 10 yıl sonra tarımda üretim yapacak kimse kalmayacak

GÜNDEM Yayınlanma : 04 Kasım 2025 19:08 Düzenleme : 04 Kasım 2025 19:08
Başkan Pütün: 10 yıl sonra tarımda üretim yapacak kimse kalmayacak
Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, tarımdaki sorunların çiftçiyi zor durumda bıraktığını ve 10 yıl içinde üretim yapacak çiftçi kalmayacağını belirtti.

Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve süt üretiminde yaşanan sorunların çiftçileri olumsuz etkilediğini vurguladı.

SÜT FİYATLARI VE YEM MALİYETLERİ

Pütün, "Sütü ucuza satıyoruz, yemi pahalıya alıyoruz. Zarar etmemek için kaba yemi kendimiz üretiyoruz" diyerek mevcut durumu özetledi. Hayvan yetiştiriciliğinde sütün ucuza satılması ve yem fiyatlarının yüksek olması, üreticiyi zor bir duruma sokuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen süt litre fiyatına rağmen, sütleri toplayan firmalar daha düşük fiyatlarla alım yapıyor. Üreticiler, bu duruma karşı tepkilerini dile getirdiklerinde ise firmalar tarafından tehdit ediliyor. Aylık tonlarca süt üreten çiftçiler, sütlerini işleyemedikleri için mecburen ucuza satmak zorunda kalıyor.

Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, süt toplayan firmaların Tarım ve Orman Bakanlığı'nın belirlediği fiyata uymadıklarını belirterek, "Sütü kendimiz işleyemediğimiz için mecbur olarak firmalara ucuza veriyoruz" dedi. Pütün, yem fiyatlarının yüksekliği nedeniyle kendi kaba yemlerini üretmeye çalıştıklarını ifade etti. Ancak, dışarıdan aldıkları yemlerin maliyeti, besiciliğin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Pütün, "Besicilik ve çiftçilik bizim neslimizle kaybolacak" diyerek, ekonomik zorluklar nedeniyle birçok üreticinin bu işi bırakmak zorunda kaldığını aktardı.

DEVLET DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR

Son zamanlarda süt veren hayvan sayısının azaldığını ve kesimlerin yasak olmasına rağmen yapıldığını dile getiren Pütün, devletin çiftçiye destek olması gerektiğini vurguladı. Üretimin artması için genç nesillerin tarımsal üretime yönlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Pütün, "10 sene sonra üretim yapacak çiftçi kalmayacak. Dünya genelinde çiftçi üretim yapmadığında insanlık aç kalır" şeklinde konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.