Berlin'de Nakba anması kana bulandı: Polis müdahalesi 15 gözaltı!

ASAYİŞ Yayınlanma : 16 Mayıs 2026 23:22 Düzenleme : 16 Mayıs 2026 23:22
Berlin'de Nakba anması kana bulandı: Polis müdahalesi 15 gözaltı!
Berlin'de düzenlenen Nakba'nın 78. yıldönümü anma yürüyüşünde polis müdahalesi yaşandı. Filistin bayrakları taşıyan göstericilere biber gazıyla müdahale eden polis, en az 15 kişiyi gözaltına aldı. Gerilim, İsrail bayrağı taşıyan bir kişinin

Almanya'nın kalbi Berlin, Filistinlilerin vatanlarından koparılışının 78. yıldönümü olan Nakba (Büyük Felaket) Günü'nü anmak için bir araya geldi. Ancak bu anlamlı anma, beklenmedik bir şiddetle kesintiye uğradı. Oranien Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, İsrail'in 15 Mayıs 1948'deki zorla yerinden etme politikasını protesto etmek ve Filistin'e özgürlük taleplerini dile getirmek için Südstern'e doğru yürüyüşe geçti.

Berlin\

PROTESTO BÜYÜK GERİLİME DÖNÜŞTÜ

Filistin bayrakları ve İsrail karşıtı pankartlarla donatılan yürüyüş güzergahında, "Filistin’e özgürlük", "İntifada direniş" ve "Siyonist İsrail" gibi sloganlar yankılanıyordu. Eylemciler, Alman hükümetinin İsrail'e verdiği desteği de sert bir dille eleştirerek, "İsrail çocukları öldürüyor, Almanya arkasında duruyor" şeklinde sloganlar attı. Başlangıçta sakin ilerleyen gösteri, özellikle yabancı kökenlilerin yoğunlukta yaşadığı Kreuzberg bölgesine gelindiğinde tansiyonun yükselmesiyle birlikte polis müdahalelerine sahne oldu. Polis, gösteriyi durdurarak aralıklarla biber gazı kullandı. Bu müdahaleler sırasında göstericilerin yanı sıra gazeteciler de yere düşerken, en az 15 kişi gözaltına alındı.

Berlin\

PROVOKASYONA TEPKİ VE SERT MÜDAHALE

Gerilimin doruğa ulaştığı anlardan biri, İsrail bayrağı taşıyan bir kişinin, Filistin dayanışma yürüyüşünün hemen yanında polis gözetiminde ilerlemesine göstericilerin tepki göstermesiyle yaşandı. Bu durum, polisin Filistin destekçisi gruba sert müdahalesine yol açtı. Yaşanan arbedenin ardından yeniden izin verilen yürüyüş, planlandığı gibi Südstern metro istasyonu yakınındaki park alanında sona erdi. Güvenlik güçlerinin verilerine göre 2 bin, organizatörlerin tahminine göre ise 5 binden fazla kişinin katıldığı bu dayanışma gösterisi, ne yazık ki polis müdahalesi ve gözaltılarla gölgelendi. Nakba, Filistinliler için büyük bir acıyı temsil ediyor. 14 Mayıs 1948'de İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesiyle birlikte yaklaşık 1 milyon Filistinli zorla topraklarından sürgün edildi ve 15 binden fazla kişi Siyonist çetelerin saldırılarında hayatını kaybetti. Bu yılki anma, Berlin'de acı bir şekilde polis şiddetiyle hatırlanacak.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.