Beyaz et, son 5 yılın şampiyonu: Üretim ve tüketimde zirvede!

GÜNDEM Yayınlanma : 08 Aralık 2025 15:17 Düzenleme : 08 Aralık 2025 15:17
Beyaz et, son 5 yılın şampiyonu: Üretim ve tüketimde zirvede!
Beyaz et sektörü, son 5 yılda üretim ve tüketimde zirveye yerleşti. Ekonomik fiyatı ve çevresel üstünlükleriyle öne çıkan sektörde, denetimlerin sıkılaştırılması ve markalaşmış firmaların tercih edilmesi çağrısı yapıldı.
Beyaz et, son 5 yılın şampiyonu: Üretim ve tüketimde zirvede!

HasTavuk Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, beyaz et sektörünün 2025 yılında üretimini düzenli olarak artırarak yaklaşık 2 milyon 700 bin ton seviyesine ulaşacağını ve bunun geçen yıla göre yüzde 5'lik bir artış anlamına geldiğini belirtti. Üretimin yaklaşık 500 bin tonunun ihracata ayrılacağını ifade eden Sezer, sektörün istikrarlı bir şekilde hem üretimini hem de ihracatını artırmaya devam ettiğini vurguladı.

TÜKETİMDE KIRMIZI ETİ GERİDE BIRAKTI

Türkiye'de kişi başı yıllık beyaz et tüketiminin 20 kilogram civarında olduğunu söyleyen Sezer, bu rakamın Brezilya gibi ülkelerde 40-45 kilograma ulaştığını hatırlattı. Son beş yıllık trend incelendiğinde beyaz etin, kırmızı et ve domuz etini geride bıraktığına dikkat çeken Sezer, bunun en önemli nedenlerinin ekonomik fiyat avantajı ve sağlıklı bir protein kaynağı olması olduğunu dile getirdi. Ayrıca, tavuk etinin üretiminde kullanılan su miktarının kırmızı ete göre çok daha düşük olduğunu ve karbondioksit salınımının da üç kat daha az olduğunu ekledi. Bu çevresel üstünlüklerin, iklim değişikliği ve küresel çevresel kaygılar nedeniyle beyaz etin dünya genelinde daha fazla tercih edilmesine yol açtığını belirtti.

DENETİM VE GÜVENLİK VURGUSU

Son dönemde yaşanan gıda zehirlenmelerine dikkat çeken Sezer, özellikle işlenmiş ürünlerde (örneğin tavuk döner) 'merdiven altı' üretimlerin ciddi riskler taşıdığını ve denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğini söyledi. Türkiye'deki büyük firmaların Avrupa standartlarının üzerinde üretim yaptığını, hijyen ve biyogüvenliğe büyük önem verdiklerini belirten Sezer, üretim sırasında soğuk zincirin korunmasının kritik olduğunu ve ürünlerin 6 derecelik ortamlarda üretilip aynı şartlarda tüketiciye ulaştırıldığını aktardı. Sezer, "Siz bir döneri bitirmeyip ertesi gün tekrar aynı döneri satarsanız büyük bir faciaya sebep olursunuz. Bu işlerin ciddi yapılması gerekiyor ve markalaşmış ciddi firmalardan bu ürünlerin tüketilmesi gerektiğini veya bunun dışında denetleme otoritelerinin çok daha sıkı ve acımasız şekilde denetlemeler yapması gerektiğini söylemek isterim" şeklinde konuştu. Beyaz etin Türkiye'de hala en ucuz protein kaynağı olduğunu belirten Sezer, zaman zaman ileri işlenmiş ürünlerde fiyat artışı yaşansa da bunun genelleştirilmemesi gerektiğini ifade etti. Medyanın fiyat artışlarını gündeme getirdiğini ancak beyaz etin ucuz olduğu dönemlerde aynı ilgiyi göstermediğini eleştirerek, "49 TL’ye sattığımız günlerde kimse ‘En iyi protein çok ucuza satılıyor’ demiyor. Adil bir bakış açısı gerekiyor" dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.