Bin yıllık sır çözülüyor: Haçlıların bozguna uğradığı kale ve güzergahı bulundu

KÜLTÜR SANAT Yayınlanma : 12 Aralık 2025 09:51 Düzenleme : 12 Aralık 2025 09:51
Bin yıllık sır çözülüyor: Haçlıların bozguna uğradığı kale ve güzergahı bulundu
1101 yılındaki Merzifon Savaşı'nda Haçlı ordusunun kullandığı güzergah ve bozguna uğradığı kale tespit edildi, mezarların ve savaş aletlerinin bulunması hedefleniyor.
Bin yıllık sır çözülüyor: Haçlıların bozguna uğradığı kale ve güzergahı bulundu

Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Kılıçarslan komutasındaki Türk İslam ordusunun, 1101 yılında Amasya, Konya ve Ereğli üçgeninde karşılaştığı Haçlı ordusunu bir ay içinde üç kez bozguna uğrattığı tarihi Merzifon Savaşı'nın sırları gün yüzüne çıkıyor. Haçlı ordusunun savaşa ilerlerken kullandığı güzergah ve yenilgiye uğradıkları kalenin yeri tespit edildi.

HAÇLILARIN İZİ SÜRÜLÜYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle çeşitli üniversitelerden bilim insanlarının katıldığı 1101 yılı Haçlı Seferleri yüzey araştırmaları, iki yıldır Amasya ve Konya'da devam ediyor. Bin yıllık zaferin izlerini bulmak amacıyla Amasya'nın Merzifon ve Gümüşhacıköy ilçelerinde yürütülen kapsamlı çalışmalarda önemli sonuçlara ulaşıldı. Araştırmaya bilimsel danışmanlık yapan Amasya Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Korkmaz, Haçlıların Tosya, Osmancık, Gümüşhacıköy ve Merzifon güzergahını kullandığını belirlediklerini açıkladı.

KALE VE MEZARLAR HEDEFTE

Haçlı karargahına birkaç mil uzaklıkta, erzak alımı için gidilen ve Haçlıların pusuya düşürüldüğü kale de tespit edildi. 1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu'nun Türk yurdu olmasında kritik öneme sahip Merzifon Savaşı'nın izleri sürülürken, projenin devamında Haçlıların ve şehit Selçuklu askerlerinin mezarlarının ortaya çıkarılması ile savaş aletlerinin bulunması planlanıyor. Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, bulunacak mezarlardan DNA örnekleri alınarak araştırmaların süreceğini duyurdu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.