BM Genel Kurulu, Gazze'ye yardımlar için İsrail'e tam izin çağrısı yaptı: Çoğunluk 'Evet' dedi

SİYASET Yayınlanma : 12 Aralık 2025 22:04 Düzenleme : 12 Aralık 2025 22:04
BM Genel Kurulu, Gazze'ye yardımlar için İsrail'e tam izin çağrısı yaptı: Çoğunluk 'Evet' dedi
BM Genel Kurulu, İsrail'e Gazze'ye insani yardımların tam olarak ulaştırılması ve uluslararası hukuk yükümlülüklerini yerine getirmesi yönünde çağrıda bulunan bir kararı 139 ülkenin oyuyla onayladı. UNRWA'nın kritik rolü de vurgulandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, İsrail'in Gazze Şeridi'ne insani yardımların ulaştırılmasına tam izin vermesini ve uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesini talep eden bir karar tasarısını onayladı.

BM KARARI İLE İSRAİL'E TAM İZİN TALEBİ

Norveç'in 13 ülkenin desteğiyle sunduğu ve "BM sisteminin güçlendirilmesi" başlığı altında oylamaya sunulan karar tasarısı, 139 ülkenin 'evet' oyuyla kabul edildi. İsrail ve ABD'nin de aralarında bulunduğu 12 ülke 'hayır' oyu kullanırken, 19 ülke ise çekimser kaldı. Kararda, İsrail'in Gazze'ye insani yardımların engelsiz ulaştırılmasını sağlaması ve BM operasyonlarını aksatmaması gerektiği vurgulandı.

UAD KARARI VE UNRWA'NIN ÖNEMİ VURGULANDI

Kararda ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) 2 Ekim 2025 tarihli, İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarındaki yükümlülüklerine ilişkin danışma görüşünün memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) Gazze'deki insani yardım operasyonlarının vazgeçilmez bir sağlayıcısı olduğu da kararda yer aldı.

UNRWA GENEL KOMİSERİNDEN DESTEK AÇIKLAMASI

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, kararın ardından yaptığı açıklamada, BM Genel Kurulu'nun aldığı kararın, Hamas'ın UNRWA'ya sızdığına dair iddiaların ve ajansın tarafsız olmadığına dair suçlamaların asılsız olduğunu belirten UAD kararını güçlü bir şekilde desteklediğini ifade etti. Lazzarini, bu oylamanın uluslararası toplumun ezici çoğunluğunun UNRWA'ya verdiği desteğin önemli bir işareti olduğunu vurgulayarak, üye devletleri ajansın çalışmalarını desteklemeye çağırdı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.