Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede deprem fırtınası yaşanıyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, ana deprem 27 Ekim saat 22.48’de yerin yaklaşık 5,99 kilometre derinliğinde meydana geldi.
Deprem, merkez üssü Balıkesir’in yanı sıra İstanbul, İzmir, Aydın, Bursa, Kocaeli, Tekirdağ ve Sakarya gibi çevre illerde de güçlü şekilde hissedildi.
6,1’lik ana sarsıntının ardından çok sayıda artçı deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre, saat 01.11 itibarıyla en büyüğü 4,2 olmak üzere 58 artçı sarsıntı kaydedildi.
Artçıların büyüklükleri 3,0 ile 4,2, derinlikleri ise 5 ila 23,88 kilometre arasında değişti.
İlk artçı saat 22.50’de 4,2, ardından 22.51’de 4,0, 23.04’te 4,2, 01.55’te 4,0, 02.30’da 4,4, 03.48’de 4,2 ve 05.36’da 4,0 büyüklüğünde gerçekleşti.
Son olarak saat 10.10’da 4,7 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi. Bu sarsıntı İzmir ve Bursa’da da korku yarattı. Tedirgin olan vatandaşlar kendilerini sokağa attı, ancak bu kez de sağanak yağışa yakalandı.
AFET YÖNETİM MERKEZİ'NDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
AFAD Afet Yönetim Merkezi’nde, depremin ardından başlatılan koordinasyon ve yardım çalışmaları devam ediyor. Bölgeye sevk edilen ekiplerin çalışmaları anlık olarak takip ediliyor.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan’ın da Sındırgı’ya hareket ettiği bildirildi.
19 KİŞİ YARALANDI
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Balıkesir’de meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen depremde, doğrudan deprem kaynaklı bir yaralanma olmamıştır.
Atlama ve düşme gibi ikincil sebeplerden kaynaklanan 19 yaralımızın 4’ü tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edilmiştir.
Tüm yaralılarımızın genel sağlık durumları iyi olup, tedavileri hastanelerimizde devam etmektedir. Kendilerine acil şifalar diliyorum.”
DEPREMDEN SONRA BİR DE SAĞANAK
Depremin ardından bölgede etkili olan sağanak yağış, dışarıda bekleyen vatandaşları zor durumda bıraktı.
Balıkesir’in yanı sıra İzmir, Bursa, İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli ve Sakarya gibi illerde hissedilen deprem sonrası birçok kişi geceyi sokakta geçirdi.
Yağışın şiddetini artırmasıyla birlikte, vatandaşlar kafe ve restoran gibi kapalı alanlara sığındı.
Yardım kuruluşları, dışarıda kalan vatandaşlara sıcak içecek ve çorba ikramında bulundu.
BAKAN YERLİKAYA SON DURUMU PAYLAŞTI
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:
“Kara yolu ile Sındırgı’ya gidiyoruz. 20 kilometre yolumuz kaldı.
Allah’a şükürler olsun depremden etkilenen illerden an itibarıyla gelen can kaybı ihbarı bulunmamaktadır.
Cami, spor salonu ve okullar barınma amacıyla vatandaşlarımıza açılmıştır.
Balıkesir genelinde eğitim ve öğretime 1 gün süreyle ara verilmiştir.
112 Acil Çağrı Merkezlerine 25 yapı hasarı ihbarı olmak üzere toplam 504 ihbar alınmıştır.
İhbarlar tek tek değerlendirilmektedir.”
BAŞKAN AKIN'DAN AÇIKLAMA
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Sındırgı’da meydana gelen depremin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bir süre önce de bir deprem yaşamıştık. Yine bir depremle karşı karşıyayız. Vatandaşlarımız tedirgin. Yıkılan binalarımız var.
Bana gelen bilgiye göre 4 binamız yıkıldı. İçerisinde kimse yok.
Yağmur inanılmaz şekilde devam ediyor. Vatandaşlarımızı tesislerimizde misafir ediyoruz.
AFAD ve valiliğimizle beraber koordinasyon içerisindeyiz. Böylelikle hızlı hareket edebiliyoruz.
Vatandaşımızı yalnız bırakmıyoruz. Geceyi beraber geçireceğiz.
Vatandaşlar evine gitmeden ben de evime gitmeyeceğim.”
ACİL MÜDAHALE ÇADIRI KURULDU
Depremin ardından bölgeye yönlendirilen Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Sındırgı Devlet Hastanesi bahçesine acil müdahale çadırı kurdu.
Bazı hastalar çevre ilçelere sevk edilirken, hastanede sağlık hizmetlerinin güvenli şekilde yürütülmesi için önlemler alındı.
Bölgede sağlık ekipleri, AFAD ve gönüllü kuruluşlar çalışmalarını sürdürüyor.
YERLİKAYA DEPREMZEDELERE ZİYARETTE BULUNDU
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sabaha karşı Sındırgı’ya gelerek depremzedeleri ziyaret etti.
Geceyi kafe ve kapalı alanlarda geçiren vatandaşlarla görüşen Yerlikaya’ya, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Belgin Uygur eşlik etti.
Bakan Yerlikaya, vatandaşların durumları hakkında bilgi alarak istek ve taleplerini dinledi.








