Dijital oyunlar, çocuklarda şiddeti normalleştiriyor

ASAYİŞ Yayınlanma : 15 Nisan 2026 19:51 Düzenleme : 15 Nisan 2026 19:51
Dijital oyunlar, çocuklarda şiddeti normalleştiriyor
Prof. Dr. Tuncay Dilci, dijital oyunların ve dizilerin çocuklarda şiddet eğilimini normalleştirdiğini vurgulayarak ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'ta okullarda yaşanan silahlı saldırılar, dijital oyunların etkisini yeniden gündeme getirdi. Dijital Yaşam Enstitüsü ve Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, bu tür oyunların çocuklar üzerinde şiddet eğilimini normalleştirdiğini vurguladı.

Dijital oyunlar, çocuklarda şiddeti normalleştiriyor 1

ŞİDDET EĞİLİMİ VE DİJİTAL OYUNLAR

Prof. Dr. Dilci, Türkiye'de meydana gelen olayların ardından çocukların şiddet içerikli dijital oyunlarla olan ilişkilerinin daha fazla sorgulanması gerektiğini belirtti. Çocukların erken yaşta şiddet davranışları sergilemesine neden olan faktörlerin başında bu tür oyunların geldiğini ifade etti. Ayrıca, aile yapısının da çocukların davranışları üzerindeki etkisine dikkat çekti.

DİZİLERİN ROLÜ

Dizi ve film sektörünün çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine de değinen Dilci, Türkiye'deki dizilerin şiddeti normalleştirdiğini belirtti. Çocukların, izledikleri dizilerdeki şiddet eylemlerini model alarak bu davranışları içselleştirebileceğini söyledi. Ailelerin, çocuklarının izledikleri içeriklere daha fazla dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

ÖNLEMLER VE AİLE SORUMLULUĞU

Dilci, çocukların silahla temas etmemesi için polis ve asker ebeveynlerin dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti. Ayrıca, ailelerin çocukların arkadaş çevrelerini ve sosyal ilişkilerini takip etmelerinin önemine değindi. Şiddet eğilimlerini azaltmak için devletin de bu konudaki politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.