Yozgat Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi, "Dijitalleşme ve Dezenformasyon" konulu bir çalıştay düzenleyerek önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Anadolu Ajansı (AA) Haber Merkezi Direktörü Zekeriya Kaya ve AA Haber Merkezi Müdürü Muharrem Aksakallı, üniversite öğrencileriyle bir araya gelerek dijital dünyanın gerçeklerini ve dezenformasyonla mücadele yöntemlerini masaya yatırdı.
AA'NIN DÜNYAYI YANSITAN GÜCÜ VE SORUMLULUĞU
Çalıştayda sunum yapan Zekeriya Kaya, AA'nın 105 yıllık tecrübesiyle Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri en doğru ve tarafsız şekilde okuyucularına ulaştırma misyonunu anlattı. 39 yayın merkezinde, 137 ülkede ve 13 farklı dilde haber üreten AA'nın, okuyucularına güvenilir bilgi sunmadaki büyük sorumluluğunun altını çizdi. Kaya, özellikle Filistin ve Gazze'deki insanlık dramının dünyaya duyurulmasında AA'nın üstlendiği rolü vurgulayarak, haber dilinin önemine dikkat çekti.
DEZENFORMASYONLA MÜCADELEDE KOORDİNE ÇABA ŞART
Muharrem Aksakallı ise dijitalleşmenin toplumsal eşitsizlikleri derinleştirdiğini ve dezenformasyonla mücadelenin bireysel, kurumsal ve yasal düzeyde koordineli bir çaba gerektirdiğini belirtti. Dijital uçurumun mevcut sosyoekonomik farkları daha da artırdığına değinen Aksakallı, özellikle gençlerin dijital okuryazarlık becerilerini geliştirmesi, bilgi kaynaklarını sorgulaması ve güvenilir kaynakları teyit etmesi gerektiğini vurguladı. Sosyal medyada yanlış bilginin yayılmasını önlemek için "doğruluk tetikleyicileri" gibi basit ama etkili yöntemlerin kullanılabileceğini ekledi. Aksakallı, dijitalleşme ve dezenformasyonun birbirinden ayrılamaz iki modern gerçeklik olduğunu ifade etti. Sunumların ardından AA yetkilileri, öğrencilerin sorularını yanıtlayarak interaktif bir oturum gerçekleştirdi. Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfiye Acar Şentürk, Zekeriya Kaya ve Muharrem Aksakallı'ya katkılarından dolayı teşekkür ederek hediye takdim etti.








