Diyarbakır'da afet sağlık tatbikatı ile hazırlık kapasitesi artırıldı

SAĞLIK Yayınlanma : 14 Mayıs 2026 14:22 Düzenleme : 14 Mayıs 2026 14:22
Diyarbakır'da afet sağlık tatbikatı ile hazırlık kapasitesi artırıldı
Diyarbakır'da gerçekleştirilen afet sağlık tatbikatı, kurumlar arası koordinasyonu güçlendirerek, afetlere hazırlık kapasitesini artırmayı amaçlıyor. 255 personel görev aldı.
Diyarbakır'da afet sağlık tatbikatı ile hazırlık kapasitesi artırıldı

Diyarbakır’da, afetlere hazırlık kapasitesinin artırılması ve kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi amacıyla geniş kapsamlı bir afet sağlık tatbikatı gerçekleştirildi.

Diyarbakır\

TATBİKAT DETAYLARI

Çınar ilçesindeki Göksu Barajı yerleşkesinde 8 Mayıs’ta düzenlenen tatbikat, Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nün yöneticiliğini yürüttüğü Afet Sağlık Grubu kapsamında, UMKE tarafından koordine edilen UMKE 21. Bölge Tatbikatı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Tatbikatta, 6.9 büyüklüğünde meydana gelen deprem senaryosu üzerinden çok sayıda afet ve acil durum uygulaması hayata geçirildi. Senaryo kapsamında deprem sonrası oluşan enkaz alanlarına müdahale edilirken, yangın, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditler (KBRN), kitlesel yaralanma, suda boğulma, hava yolu ile hasta ve yaralı tahliyesi, sahra hastanesi kurulumu ve işletilmesi gibi uygulamalar eş zamanlı olarak devreye alındı.

Tatbikat sürecinde ayrıca Hastane Afet Planı (HAP) ve İl Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi (İL SAKOM) senaryoları da aktif şekilde uygulandı. Paydaş kurumların katılımıyla gerçekleştirilen organizasyonda toplam 255 personel, 44 araç, 1 helikopter ve 1 bot görev aldı. Gerçeği aratmayan tatbikatta, afet anlarında hızlı müdahale, etkin koordinasyon ve kurumlar arası iş birliğinin önemi bir kez daha ortaya konuldu. Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Emre Asiltürk, gerçekleştirilen tatbikatın afetlere hazırlık açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Afet anlarında sağlık hizmetlerinin hızlı, koordineli ve kesintisiz sürdürülebilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamlı tatbikat ile hem müdahale kapasitemizi hem de kurumlarımız arasındaki koordinasyon gücünü sahada test etme imkânı bulduk. Diyarbakır olarak afetlere hazırlık çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.