Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), kasım ayına ilişkin enflasyon verilerini duyurdu.
ENAG’a göre kasımda enflasyon aylık bazda yüzde 2,13, yıllık bazda ise yüzde 56,82 olarak gerçekleşti.
Akademisyenler ve ekonomistlerden oluşan bağımsız grup, E-TÜFE’nin son 12 aylık artışının da aynı oranda olduğunu açıkladı.
BEKLENTİLERİ AŞAN ARTIŞ
Paylaşılan veriler, kasım ayı enflasyonunun piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini gösterdi.
ENAG’a göre aylık artış yüzde 2,13 olurken, bu oran AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistlerin tahminlerinin üzerinde.
EKONOMİSTLERİN KASIM BEKLENTİSİ NEYDİ?
Ekonomistler, kasım ayı enflasyonunun aylık bazda yüzde 1,31 artacağını öngörüyordu. Beklentiler, yüzde 1 ile yüzde 1,65 arasında değişiyordu.
Beklenti ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 32,87 olan yıllık enflasyonun kasım ayında yüzde 31,65 seviyesine gerilemesi bekleniyordu.
İSTANBUL’DA PERAKENDE VE TOPTAN FİYATLAR ARTTI
İstanbul Ticaret Odası’nın kasım ayı verilerine göre, İstanbul’da bir önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 1,19, toptan fiyatlar ise yüzde 2,14 oranında arttı.
Kent genelindeki fiyat hareketleri, Türkiye geneline ilişkin beklentiler açısından da referans niteliği taşıdı.








