Erzurum Teknik Üniversitesi, Teknik Üniversiteler Birliği'nden iki projeyle destek aldı

YAŞAM Yayınlanma : 29 Aralık 2025 17:51 Düzenleme : 29 Aralık 2025 17:51
Erzurum Teknik Üniversitesi, Teknik Üniversiteler Birliği'nden iki projeyle destek aldı
ETÜ'nün yapay zekâ destekli altyapı izleme ve biyoteknolojik sensör geliştirme projeleri, Teknik Üniversiteler Birliği tarafından desteklenmeye değer bulundu.

Teknik Üniversiteler Birliği'nin (TU11) araştırma projeleri çağrısı kapsamında, Erzurum Teknik Üniversitesi'nin (ETÜ) geliştirdiği iki proje desteklenmeye hak kazandı. Bu başarı, üniversitenin mühendislik ve biyoteknoloji alanlarındaki araştırma kapasitesini ve ulusal kalkınma hedeflerine katkısını vurguluyor.

YAPILARIN SAĞLIĞI YAPAY ZEKÂ İLE İZLENECEK

Prof. Dr. İlker Kazaz yürütücülüğündeki proje, baraj gibi büyük mühendislik yapılarının titreşim verilerini yapay zekâ ile analiz ederek, izleme maliyetlerini düşürmeyi ve güvenilir tahminler yapmayı amaçlıyor. Erzurum Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğiyle yürütülecek çalışma, altyapı güvenliğine katkı sağlayacak.

DOPAMİN TESPİTİ İÇİN YENİ NESİL SENSÖR

Prof. Dr. Güven Turgut'un liderliğindeki diğer proje ise, nörolojik hastalıkların erken teşhisinde önemli olan dopamini yüksek hassasiyetle tespit edebilen fiber optik bir biyosensör geliştirmeyi hedefliyor. Nanoteknoloji ve moleküler baskılama tekniklerinin kullanılacağı bu proje de, üç teknik üniversitenin ortak çalışmasıyla ilerleyecek.

REKTÖRDEN MEMNUNİYET AÇIKLAMASI

ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, destek alan 16 projenin ikisinin kendi üniversitelerinden çıkmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Projelerin yenilikçi çözümler sunacağını ve üniversitenin araştırma yetkinliğini güçlendireceğini belirterek, akademisyenleri tebrik etti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.