Erzurum'un Kurtuluşu: Bir Alperen'in Kahramanlık Destanı Anıldı

KÜLTÜR SANAT Yayınlanma : 11 Mart 2026 10:35 Düzenleme : 11 Mart 2026 10:35
Erzurum'un Kurtuluşu: Bir Alperen'in Kahramanlık Destanı Anıldı
TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, 12 Mart Erzurum'un kurtuluşunu anarak, mücadelede yer alan Alvarlı Muhammed Lütfi Efendi'nin kahramanlık destanını vurguladı. Efendi'nin Ermeni çetelerine karşı gösterdiği direniş ve Rus silah deposunu

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, 12 Mart Erzurum'un Kurtuluşu'nu anarken, bu mücadelede önemli bir rol üstlenen 'Alvar İmamı' olarak bilinen sufi ve şair Muhammed Lütfi Budak'ın kahramanlığını ön plana çıkardı.

ERZURUM'UN MİLLİ MÜCADELEDEKİ YERİ

Ertaş, 12 Mart'ta Kâzım Karabekir Paşa komutasındaki Türk ordusunun Erzurum'u kurtarmasının, Azerbaycan'ın kurtuluş ve kuruluş müjdecisi olduğunu da belirtti. Erzurum'un, Anadolu'nun kilidi konumunda olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş meşalesinin yakıldığı aziz bir vatan olduğunu vurgulayan Ertaş, Erzurum Kongresi'nin milli mücadeledeki kritik önemine dikkat çekti.

ALVARLI MUHAMMED LÜTFİ EFENDİ'NİN KAHRAMANLIĞI

12 Şubat 1916'da Rusların Erzurum ve çevresini işgale başlaması üzerine babasıyla birlikte Erzurum'a yerleşen Alvarlı Muhammed Lütfi Efendi, Rus istilası sırasında Yavi köyünde imamlık yaptı. Rusların çekilmesi ve Ermeni çetelerinin katliam girişimleri karşısında Yavi ve komşu köylerden topladığı 60 kişilik 'Can Verenler Milis Kuvvetleri' ile Ermenilere karşı koydu. Mücadelesi sonucunda Oyuklu köyü yakınlarında Ruslara ait bir silah deposunu ele geçirmeyi başardı. Ardından Türk ordusuna katılarak 12 Mart 1918'de Erzurum'a giriş yaptı; ancak aynı gün babası şehit düştü. Erzurum'un kurtuluşundan sonra tekrar Hasankale'ye dönen Muhammed Lütfi Efendi, Hasankale'ye bağlı Alvar köyüne yerleşti. Bir Nakşibendî Hâlidî şeyhi olarak 1939'a kadar Alvar'da, ardından Erzurum'da bölge halkını irşad ile meşgul oldu ve 1956'da vefat etti. Ertaş, bu vesileyle Erzurum'da şehit düşenleri, Kazım Karabekir Paşa ve ordusunu, Alvarlı Muhammed Lütfi Efendi'yi rahmet, minnet ve şükranla andıklarını ifade etti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.