Son yıllarda dünya genelinde trafik kazalarındaki artış, araçların teknik durumunu yeniden gündeme taşıdı.
Özellikle yaşı ilerlemiş otomobillerde motor, fren ve güvenlik sistemlerinde yaşanan arızalar yetkilileri harekete geçirdi.
Bazı ülkelerde meydana gelen araç yangınları ve ani teknik arızalar, periyodik kontrollerin yeterliliğini sorgulatıyor.
AVRUPA’DAN DİKKAT ÇEKEN MUAYENE HAMLESİ
Trafik güvenliğini artırmak ve çevresel riskleri azaltmak isteyen Avrupa Komisyonu, kapsamlı bir düzenleme hazırlığında.
Yapılan son açıklamalara göre, 10 yaş ve üzerindeki otomobil ve hafif ticari araçların yılda bir kez muayeneden geçirilmesi önerildi.
Bu teklifin hayata geçmesi halinde Avrupa genelinde milyonlarca araç daha sık teknik kontrolden geçecek.
“YOLLAR DAHA GÜVENLİ OLACAK”
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan AB Ulaştırma Komiseri Apostolos Tzitzikostas, düzenlemenin yalnızca kazaları azaltmayı değil, aynı zamanda hava kalitesini iyileştirmeyi hedeflediğini vurguladı.
Tzitzikostas, eski araçların daha sık denetlenmesinin hem sürücü güvenliğini artıracağını hem de çevreye verilen zararı azaltacağını ifade etti.
TÜRKİYE İÇİN DOĞRUDAN BAĞLAYICI DEĞİL AMA…
Avrupa Komisyonu’nun bu adımı şu aşamada Türkiye’yi doğrudan kapsamıyor. Ancak geçmişte olduğu gibi, Avrupa Birliği uyum sürecinde benzer uygulamaların Türkiye gündemine gelmesi ihtimali göz ardı edilmiyor.
Uzmanlar, Türkiye’de yaşlı araç parkının büyüklüğü nedeniyle bu tür düzenlemelerin ilerleyen yıllarda daha ciddi şekilde tartışılabileceğine dikkat çekiyor.
ÖTV TEŞVİKİ İDDİALARI GÜNDEMDE
Türkiye’de daha önce Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine gelen bazı yasa teklifleri de bu süreci destekler nitelikte görülüyor.
Yaşı ilerlemiş araçların yenileriyle değiştirilmesi halinde ÖTV muafiyeti sağlanmasını öngören düzenlemeler, araç parkının gençleştirilmesini amaçlıyor.
Avrupa’daki muayene hamlesinin ardından, Türkiye’de hem denetimlerin sıkılaşması hem de teşvik mekanizmalarının yeniden ele alınması ihtimali kulislerde konuşulmaya başlandı.








