Gaziantep'te 'süper hücre' dehşeti: Asırlık fıstık ağaçları kökünden söküldü, çiftçiler şokta!

ÇEVRE Yayınlanma : 05 Mayıs 2026 10:08 Düzenleme : 05 Mayıs 2026 10:08
Gaziantep'te 'süper hücre' dehşeti: Asırlık fıstık ağaçları kökünden söküldü, çiftçiler şokta!
Gaziantep'te 'süper hücre' fırtınası, asırlık Antep fıstığı ve zeytin ağaçlarını kökünden söktü. Çiftçiler büyük şok yaşarken, bölgede tarımsal alanlarda büyük yıkım meydana geldi ve destek çağrıları yapıldı.
Gaziantep'te 'süper hücre' dehşeti: Asırlık fıstık ağaçları kökünden söküldü, çiftçiler şokta!

Gaziantep, hafta sonu etkili olan ve adeta bir 'süper hücre' fırtınasıyla sarsıldı. Kentte yaşanan şiddetli fırtına, beraberinde getirdiği dolu ve sağanakla birlikte, bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri olan Antep fıstığı ağaçlarında büyük yıkıma yol açtı. Asırlık fıstık ağaçlarının kökünden söküldüğü, zeytin ve ceviz ağaçlarının da devrildiği felaket, çiftçileri derin bir şoka uğrattı.

Gaziantep\

TARIMSAL ALANLARDA YIKIM GÖRÜNTÜLERİ

Özellikle Nizip, Karkamış, Oğuzeli, Şehitkamil, Şahinbey ve Araban ilçelerinde etkisini gösteren fırtına, kırsal mahallelerdeki tarım arazilerinde adeta bir savaş alanı yarattı. Yıllardır emek verilen Antep fıstığı, zeytin ve ceviz ağaçları fırtınanın şiddetiyle yerle bir olurken, çiçeklenme ve tozlanma dönemindeki ağaçların meyve ve çiçekleri de tamamen döküldü. Geçtiğimiz yıl zirai don ve kuraklık nedeniyle zor günler geçiren çiftçiler, bu yıl da fırtına, sel ve dolu gibi doğal afetlerle boğuşmak zorunda kalmaları nedeniyle büyük endişe taşıyor. Hasar tespit çalışmaları hızla sürerken, bölgede tarımsal üretimin geleceği belirsizliğini koruyor.

Gaziantep\

AFET BÖLGESİNDE ÇİFTÇİLER DESTEK BEKLİYOR

Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit, yaşananların bir yağış ve fırtına olmanın ötesinde bir afet olduğunu vurguladı. Şehitkamil, Kargamış ve Nizip ilçelerindeki tarım alanlarında ciddi hasarların meydana geldiğini belirten Yiğit, bölge çiftçisinin sürekli bir afet döngüsü içinde olduğunu dile getirdi. TARSİM sigortası yaptıran çiftçilerin zararlarının karşılanmasına rağmen, sigorta yaptırmayanların mağduriyetinin arttığını ifade eden Yiğit, çiftçilere yönelik acil destek çağrısında bulundu. Bölgede daha önce benzeri görülmemiş bir afetin yaşandığını ve 100 yıllık fıstık ağaçlarının söküldüğünü belirten Yiğit, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin artık bir afet bölgesi haline geldiğini ve çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.