Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, uluslararası güvenliği tehdit eden bir uranyum kaçakçılığı girişimi devlet güvenlik servisi tarafından etkisiz hale getirildi. Operasyonda gözaltına alınan 3 Çin vatandaşının, 2 kilogram uranyumu yasa dışı yollarla temin edip Rusya üzerinden Çin'e kaçırmayı planladığı ortaya çıktı. Bu olay, küresel nükleer güvenlik ağlarında ciddi endişelere yol açtı.
OPERASYONUN PERDE ARKASI
Devlet Güvenlik Servisi Başkan Yardımcısı Lasha Maghradze'nin açıklamalarına göre, şüpheliler Çin'deki bir suç örgütüyle koordineli şekilde hareket ediyordu. Uranyum uzmanlarını Gürcistan'a getiren şüpheliler, 400 bin dolar karşılığında radyoaktif madde temin etmeye çalışırken güvenlik güçlerinin tuzağına düştü. Tiflis ve Batum'daki ikamet yerlerinde yapılan aramalarda operasyona ilişkin önemli deliller ele geçirildi.
ULUSLARARASI GÜVENLİK TEHDİDİ
Olayın uluslararası boyutları dikkat çekiyor. Şüphelilerin Rusya üzerinden Çin'e uranyum kaçırma planı, bölgesel güvenlik açıklarına işaret ediyor. Gürcistan yetkilileri, soruşturmanın Ceza Kanunu'nun 230. maddesi kapsamında devam ettiğini ve şüphelilerin 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Bu durum, nükleer madde kaçakçılığının ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi.
SIRADAN VATANDAŞLARIN ENDİŞESİ
Tiflis sakinleri, kentlerinde böyle tehlikeli bir operasyonun gerçekleşmesinden derin endişe duyuyor. 'Bu tür olaylar bizi çok korkutuyor' diyen bir Tiflis sakini, 'Ailemizin güvende olduğunu bilmek istiyoruz' ifadelerini kullanarak halkın hislerine tercüman oldu. Uranyum kaçakçılığının sadece uluslararası bir sorun değil, aynı zamanda yerel halkın günlük hayatını da etkileyen bir güvenlik tehdidi olduğu anlaşılıyor.








