Hürmüz Boğazı'ndaki kriz sigortacılığı vuracak: Nihat Kırmızı'dan kritik uyarı

EKONOMİ Yayınlanma : 21 Nisan 2026 09:26 Düzenleme : 21 Nisan 2026 09:26
Hürmüz Boğazı'ndaki kriz sigortacılığı vuracak: Nihat Kırmızı'dan kritik uyarı
Galatasaray Sportif AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Kırmızı, Hürmüz Boğazı'ndaki krizin sigortacılık sektörünü 2026'da zorlayacağını belirtti. Yabancı öğrencilerin Türkiye'ye katkısını vurgulayan Kırmızı, jeopolitik risklerin maliyetleri artı

Galatasaray Sportif AŞ Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Topkapı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nihat Kırmızı, Orta Doğu'daki jeopolitik gelişmelerin, özellikle Hürmüz Boğazı'nda artan risklerin sigortacılık sektörü üzerinde ciddi etkileri olabileceği uyarısında bulundu. Kırmızı, bu durumun 2026 yılında sektörü zorlayabileceğini belirtti.

YABANCI ÖĞRENCİLER TÜRKİYE İÇİN BİR FIRSAT

Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı olarak da görev yapan Nihat Kırmızı, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye'deki üniversiteleri tercih etme oranındaki artışa dikkat çekti. Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) uluslararasılaşma politikalarının bu artışta önemli rol oynadığını vurgulayan Kırmızı, Türkiye'nin artık sadece öğrenci çeken değil, aynı zamanda bilgi üreten, nitelikli insan kaynağını yöneten ve bölgesel bir eğitim üssü haline gelen bir ülke olma yolunda ilerlediğini ifade etti. Mezunların Türkiye'nin tanıtımına katkı sağladığını ve ülkenin 'beyin göçü alan' bir konuma geldiğini de sözlerine ekledi. Bu durumun, eğitim alanında önemli bir ihracat kalemi haline geldiğini ve ülkeye döviz kazandırdığını belirtti.

JEOPOLİTİK RİSKLER VE SİGORTACILIK SEKTÖRÜ

Hürmüz Boğazı'nda yaşanan krizin küresel etkilerine değinen Kırmızı, deniz taşımacılığındaki risk artışının sigorta primlerini yükselttiğini ve sigorta yapmayı zorlaştırdığını vurguladı. "Sigortacılık, ani ve beklenmedik riskler üzerine kurulu bir sistemdir. Ancak riskin öngörülebilir hale gelmesi, sigorta yapmayı zorlaştırır ve maliyetleri ciddi şekilde artırır," diyen Kırmızı, bu durumun hem ticareti hem de enflasyonu etkileyeceğini ve reasürans anlaşmalarına da yansıyacağını söyledi. Bu gelişmelerin, yıla enflasyon ve faizlerde düşüş beklentisiyle başlayan ancak jeopolitik gelişmelerle olumsuz etkilenen 2026 yılı için daha zorlu bir tablo çizdiğini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.