İçişleri Bakanı izin verdi: Konya’daki CHP'li belediye başkanına soruşturma!

SİYASET Yayınlanma : 23 Ocak 2026 17:59 Düzenleme : 23 Ocak 2026 18:05
İçişleri Bakanı izin verdi: Konya’daki CHP'li belediye başkanına soruşturma!
Ereğli Belediye Başkanı Ümit Akpınar hakkında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın onayıyla soruşturma izni verildi. Gündeme bomba gibi düşen izin ile Ereğli Belediyesi’ne yönelik bazı idari uygulamalarla ilgili yargı sürecinin de önü açılmış oldu.

İçişleri Bakanlığı, Ereğli Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Ümit Akpınar hakkında soruşturma izni verdi. CHP Konya İl Başkanı Nejat Türktaş, Başkan Akpınar hakkında verilen soruşturma iznine sert tepki gösterdi.

İçişleri Bakanlığı, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel seçimlerinde Konya’nın Ereğli ilçesinde yüzde 42,29 oy alarak belediye başkanı seçilen Ümit Akpınar hakkında mobbing ve uygunsuz davranış iddiaları nedeniyle soruşturma izni verdi. Soruşturma izninin Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun daha önceki bir kararı doğrultusunda verildiği öğrenildi.


MOBBİNG İDDİASI!

Etik Kurulu tarafından yapılan değerlendirmede, belediye yönetimindeki bazı uygulamaların kamu yöneticilerinin uyması gereken saygınlık ve güven ilkesine aykırı olduğu tespit edildi. Bu tespitler, Ereğli Belediyesi’ndeki idari süreçlere ilişkin yargı yolunun açılmasını sağladı. 

Ereğli Belediye Başkanı Ümit Akpınar hakkında gündeme gelen iddialar arasında mobbing uygulamaları ve nobran davranışlar yer aldı. Belediye çalışanları ve kamuoyu daha önce bu iddiaları gündeme getirmişti. Soruşturma izninin verilmesiyle birlikte, söz konusu uygulamaların hukuki açıdan incelenmesi bekleniyor.


“BELEDİYEDE KİRLİ İLİŞKİ BULAMAYANLAR YER DEĞİŞİKLİĞİNİ BAHANE EDİYOR”

CHP Konya İl Başkanı Nejat Türktaş, kararı siyasi baskı olarak değerlendirdi. Türktaş, soruşturma izninin hukuki zorunluluktan ziyade siyasi bir karar olduğunu belirterek, “Hiçbir kirli ilişki bulamayanlar, bir kamu görevlisinin yerinin değiştirilmesini bahane ederek soruşturma yoluna gitmiştir” açıklamasında bulundu.

Türktaş, “Ereğli Belediye Başkanımız Sayın Umut Akpınar hakkında verilen soruşturma izni, hukuki bir zorunluluktan çok siyasi bir baskının ürünüdür. Altını özellikle çiziyoruz: Bu süreçte Umut Akpınar’a hırsız diyemediler. Yolsuzluk yaptı diyemediler. Belediyeyi yandaşa peşkeş çekti diyemediler. ATM memuru çalıştırdı diyemediler. Kamu kaynağını israf etti diyemediler. Çünkü böyle bir şey yok. Çünkü Ereğli Belediyesi bugün tertipli, şeffaf ve halkçı bir anlayışla yönetilmektedir. Hiçbir somut suçlama üretemeyenler, hiçbir kirli ilişki bulamayanlar, bir kamu görevlisinin yerinin değiştirilmesini bahane ederek soruşturma yoluna gitmiştir. 


“AK PARTİ’NİN MUHALEFETİ SİNDİRME REFLEKSİ” 

Bu, hukukun değil AK Parti zihniyetinin muhalefeti sindirme refleksinin açık bir göstergesidir. Şunu herkes bilmelidir: Belediye başkanları kamu yönetme yetkisine sahiptir. Personel görevlendirmeleri, hizmetin gereğine göre yapılır. Eğer bugün Ereğli’de kamu düzeni, disiplin ve verimlilik artmışsa, bu kararlı yönetim anlayışının sonucudur. Asıl rahatsızlık şuradadır: Ereğli Belediyesi artık eski düzenle yönetilmiyor. Telefonla iş biten, torpille koltuk dağıtan, talimatla hareket eden bir belediye yok. Halk için çalışan, halkın parasını halka harcayan bir belediye var. İşte bu yüzden hedef alınıyoruz. İşte bu yüzden baskı kuruluyor. İşte bu yüzden dosyalarla, algılarla, soruşturmalarla yol kesilmeye çalışılıyor. Ama buradan açıkça söylüyoruz: Bu baskılara boyun eğmeyeceğiz. Bu tehdit dili Ereğli’de sökmez. Sayın Umut Akpınar, Ereğli halkının iradesiyle seçilmiştir ve Ereğli’nin hakkını, hukukunu, bir kuruşunu kimseye yedirmemiştir, yedirmeyecektir. Ereğli Belediyesi; şeffaflıktan, halkçı belediyecilikten, adaletten ve emeğin hakkını savunmaktan asla geri adım atmayacaktır. Bu süreç, Umut Akpınar’ı yıpratmaz. Bu süreç, Ereğli halkının iradesini daha da güçlendirir. Ereğli susmaz. Ereğli geri adım atmaz.”


AKPINAR YARGILANACAK MI?

Etik Kurulu tarafından yapılan değerlendirmede, belediye yönetimindeki bazı uygulamaların kamu yöneticilerinin uyması gereken saygınlık ve güven ilkesine aykırı olduğu tespit edildi. Bu tespitler, Ereğli Belediyesi’ndeki idari süreçlere ilişkin yargı yolunun açılmasını sağladı. 

31 Mart seçimlerinden sonra farklı illerdeki CHP’li belediyelere yönelik yürütülen soruşturmalara Ereğli Belediyesi’nin de eklenmesi Konya genelinde ilk oldu.


CHP’LİLER SOSYAL MEDYADAN DESTEK VERDİ

Partililer sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Başkan Akpınar’a destek verdi. Başkan Akpınar’ın yalnız olmadığını ifade eden CHP’liler, sürecin nasıl ilerleyeceğine odaklandı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.