Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Satan, Türkiye'nin II. Dünya Savaşı'na fiili olarak katılmadığına rağmen, 4 milyon Özbek, Kırgız, Kazak, Türkmen, Azerbaycan, Kafkasya ve Kırım Türkü'nün hayatını kaybettiğini vurguladı.

TÜRK DEVLETLER TEŞKİLATI'NA ÖNEMLİ GÖREV
Satan, Türk Devletler Teşkilatı'nın bu acıları duyurmayı kendisine görev edinmesi gerektiğini belirtti. Özellikle sinema ve belgesel yapımının teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti. Eskişehir Türk Ocakları'nda gerçekleşen toplantıda, Türkiye’nin 1939-1945 yılları arasında savaşta bulunmadığını ancak Türk milletinin savaşın tam ortasında olduğunu anlattı.
SOVYET ORDU'SUNDAKİ TÜRK SOYLU ASKERLER
Prof. Dr. Ali Satan, Sovyet ordusunun yaklaşık yüzde 40'ının Türk soylu olduğunu ve Sovyetler Birliği'nin 6 milyon Türk'ü askere aldığını belirtti. Savaşta en çok kayıp verenlerin Sovyetler olduğunu, ardından Çin, Almanya ve Polonya'nın geldiğini aktardı. Türkiye dışındaki Türklerin savaşa katıldığını, ancak bunun kendi rızaları ile olmadığını ve savaşta ölenlerin şanslı olduğunu, geriye kalanların ise acı dolu yıllar geçirdiğini vurguladı. Satan, savaşın Türk Dünyası üzerindeki etkilerinin 1990'lara kadar sürdüğünü ifade etti.







