İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD ile varılan mutabakat zaptına ilişkin yaptığı çarpıcı açıklamalarda, İsrail'in Lübnan'a yönelik olası bir askeri müdahalesinin anlaşmanın ihlali sayılacağını net bir dille belirtti.

Müzakerelerin İki Aşaması ve Savaşın Sonu
Arakçi, ABD ile müzakerelerin karmaşıklığı ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarını gerekçe göstererek süreci iki aşamaya ayırdıklarını dile getirdi. İlk aşamada savaşın sona ermesi, Hürmüz Boğazı, deniz ablukası ve yeniden imar gibi konuların ele alınacağını, ardından 60 günlük ek bir süreçle nihai anlaşmaya varılacağını ve yaptırımların kaldırılmasının gündeme geleceğini açıkladı. Savaşın sona ermesinin ilanının Pazartesi sabahı yapıldığını, ancak mutabakatın resmi olarak Cuma günü yürürlüğe gireceğini vurguladı.

Lübnan Vurgusu ve Bağlantılı Cepheler
İranlı Bakan, Lübnan'daki savaş ile İran'a karşı yürütülen savaş arasındaki bağlantının altını çizerek, bu iki cephenin birbirine bağımlı hale geldiğini ifade etti. İran'ın ilk günden beri Lübnan'daki savaşın sona ermesini ön şart olarak gördüğünü belirten Arakçi, Cuma gününden itibaren Lübnan dahil tüm cephelerde ateşkes ilan edildiğini ve savaşın sona ermesinin Lübnan için de geçerli olacağını söyledi. Kendileri açısından anlaşmanın taraflarının ABD ve İsrail ile İran ve Hizbullah olduğunu kaydetti.
Mutabakatın İhlali ve İşgalin Sonu
Arakçi, savaşın sona ermesinin işgalin de sona ermesi anlamına geldiğini ve İsrail güçlerinin işgal ettikleri topraklardan çekilmediği sürece savaşın tam anlamıyla bitmiş sayılmayacağını vurguladı. Bu bağlamda, Siyonist rejimin Lübnan'a yönelik herhangi bir askeri saldırısının veya Lübnan topraklarının işgalinin sürdürülmesinin, mutabakat zaptının kendileri nezdinde açık bir ihlali olarak değerlendirileceğini sert bir dille ilan etti.







