Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, ülkesinin İran'daki tüm diplomatik personelini geri çekme kararı aldığını duyurdu. Bu karar, iki ülke arasındaki artan gerilim ve son dönemde yaşanan olaylar ışığında geldi.

İRAN'DAN TAMAMEN ÇEKİLME KARARI
Bayramov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla diplomatik personelin İran'dan tamamen çekileceğini belirtti. Bu durum, hem Tahran'daki büyükelçiliği hem de Tebriz'deki başkonsolosluğu kapsıyor. Sürecin devam ettiği ve gerekli çalışmaların yürütüldüğü ifade edildi. Azerbaycan, İran tarafının konuyu ciddiyetle araştıracağına ve sonuçları paylaşacağına dair söz verdiğini belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Aliyev'in dün yaşanan insansız hava aracı (İHA) saldırısıyla ilgili gerekli talimatları verdiği ve diplomatik adımların atıldığı, bir nota yayınlandığı ve telefon görüşmesi yapıldığı bilgisi paylaşıldı. İran'ın soruşturma başlatması bekleniyor ve Azerbaycan'ın güvenlik önlemleri en üst düzeyde uygulanıyor.

BÖLGESEL RİSKLER VE VATANDAŞ TAHLİYELERİ
Orta Doğu'daki askeri gerilimlerin farklı risk faktörleri yarattığına dikkat çeken Bayramov, İran'da vatandaşı bulunan 50'den fazla ülkenin Azerbaycan'dan tahliye talebinde bulunduğunu açıkladı. Bu başvuruların Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu ve tahliyelerin hızlı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtti. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'nın yoğun bir çalışma rejimiyle çalıştığı ve ilk fırsatta vatandaşların tahliyesinin sağlandığı vurgulandı. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt ve Bahreyn gibi ülkelerden yaklaşık bin başvuru alındığı ve 4 Mart'ta AZAL'ın özel tahliye uçuşuyla 209 kişinin (193'ü Azerbaycan vatandaşı) Suudi Arabistan ve Cidde'den tahliye edildiği bilgisi verildi. Katar'da kalan vatandaşlar için ise 7 Mart'ta Cidde'den bir sonraki tahliye uçuşunun planlandığı kaydedildi. Genel olarak tüm sürecin kontrol altında olduğu ve vatandaşlarla sürekli iletişim halinde olunduğu ifade edildi.







