İsrail'in Somaliland'i tanımasına uluslararası tepkiler çığ gibi büyüyor

GÜNDEM Yayınlanma : 27 Aralık 2025 21:37 Düzenleme : 27 Aralık 2025 21:37
İsrail'in Somaliland'i tanımasına uluslararası tepkiler çığ gibi büyüyor
İsrail'in Somaliland'i bağımsız devlet olarak tanıma kararı, Türkiye ve diğer ülkelerden sert tepkilere yol açtı. Somaliland yönetimi ise bu durumu memnuniyetle karşıladı.

ANKARA - İsrail, Somali'nin bir parçası olan Somaliland'i bağımsız devlet olarak tanıma kararı aldı. Bu gelişmenin ardından Türkiye başta olmak üzere Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden sert tepkiler geldi.

TEPKİLER ARDI ARDINA GELDİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail'in Somaliland'in bağımsızlığını tanıma açıklamasının hukuk dışı eylemlerin yeni bir örneği olduğunu belirtti. Keçeli, Netanyahu hükümetinin bölgesel istikrarsızlık yaratmayı hedefleyen adımlar attığını vurgulayarak, bu durumun Somali'nin iç işlerine müdahale anlamına geldiğini ifade etti. Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ise, Netanyahu’nun bu yasa dışı tutumunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek, Somali'nin iç işlerine müdahalenin kabul edilemeyeceğini dile getirdi. Mahmud, Somali halkının bir bütün olduğunu ve bölünemeyeceğini belirtti.

ULUSLARARASI REAKSİYONLAR

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in kararının kınandığı ve Somali'nin egemenliğine yönelik her türlü tek taraflı eylemin reddedileceği vurgulandı. Afrika Birliği de Somaliland'i bağımsız bir varlık olarak tanıma girişimlerini kesin bir dille reddetti. Körfez İşbirliği Konseyi ve Arap Birliği de benzer açıklamalar yaparak bu adımı kınadı. Katar, Yemen ve Pakistan gibi ülkeler de Somali'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam destek verdiklerini belirtti. Öte yandan, Somaliland'in Başkanı Abdirahman Mohamed Abdillahi, İsrail'in kararını memnuniyetle karşıladıklarını ve bu adımın Somaliland'in uluslararası meşruiyet arayışında önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.