İstanbul raylı sistemlerine dev yatırım: Türkiye’nin en uzun metrosu yarın hizmete giriyor

SİYASET Yayınlanma : 18 Haziran 2026 12:56 Düzenleme : 18 Haziran 2026 12:56
İstanbul raylı sistemlerine dev yatırım: Türkiye’nin en uzun metrosu yarın hizmete giriyor
İstanbul'un ulaşım ağına dev bir katkı sağlayan Halkalı-İstanbul Havalimanı Metro Hattı'nın son etabı yarın açılıyor. Türkiye'nin en uzun metrosu olma özelliği taşıyan hat, yolculuk sürelerini önemli ölçüde azaltacak ve yerli teknolojiyle d
İstanbul raylı sistemlerine dev yatırım: Türkiye’nin en uzun metrosu yarın hizmete giriyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla hizmete açılacak olan Halkalı-İstanbul Havalimanı Metro Hattı'nın son etabıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bu dev proje, 69 kilometrelik uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun, aynı zamanda dünyanın da sayılı metrolarından biri olma özelliğini taşıyor.

İstanbul raylı sistemlerine dev yatırım: Türkiye’nin en uzun metrosu yarın hizmete giriyor 1

İSTANBUL'UN ULAŞIM AĞINA YENİ BİR NEFES

Bakan Uraloğlu, Halkalı-Arnavutköy kesiminin de hizmete girmesiyle birlikte, hattın tamamının Halkalı'dan İstanbul Havalimanı'na sadece 30 dakikada ulaşım imkanı sunacağını belirtti. Bu yeni hat sayesinde Halkalı-Gayrettepe arası yolculuk süresi de 57 dakikaya inecek. Hattın işletmeye alınmasıyla birlikte, bakanlık tarafından İstanbul'a kazandırılan toplam raylı sistem hattı uzunluğu 180 kilometreye ulaşmış olacak. Bu proje, sadece yolculuk sürelerini kısaltmakla kalmayacak, aynı zamanda kent içi raylı sistem ağını güçlendirerek İstanbul'un ulaşım sorununa kalıcı çözümler sunmayı hedefliyor.

İstanbul raylı sistemlerine dev yatırım: Türkiye’nin en uzun metrosu yarın hizmete giriyor 2

YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİ İLE HIZ VE GÜVENLİK

Halkalı-İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metro projesi, sadece uzunluğuyla değil, aynı zamanda barındırdığı teknolojik özellikleriyle de dikkat çekiyor. Türkiye'nin en derin metrosu unvanını taşıyan Gayrettepe İstasyonu'nun bu proje kapsamında inşa edildiğini belirten Bakan Uraloğlu, projede ilk kez 10 adet TBM'in (Tünel Delme Makinesi) aynı anda kullanılarak dünya rekorları kırıldığını vurguladı. Ayrıca, hattın araçları ve sinyalizasyon sistemlerinin yerli ve milli imkanlarla geliştirildiğine dikkat çekildi. ASELSAN tarafından geliştirilen sürücüsüz sinyalizasyon sistemiyle donatılan metro araçları, saatte 120 km hıza ulaşabilecek ve her biri bin 142 yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak. Bu sayede hem daha yüksek kapasite hem de daha yüksek güvenlik ve konfor sağlanacak. Hattın tamamlanmasıyla birlikte işletme, tam otomatik sürücüsüz sisteme geçerek modern ulaşımın yeni standartlarını belirleyecek.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.