ANKARA (AA) - Japonya ve Endonezya'nın dışişleri ve savunma bakanları, Çin'in bölgedeki nüfuzunu artırdığı bir dönemde 'Serbest ve Açık Hint-Pasifik' için işbirliği yapma konusunda anlaştı.
JAPONYA VE ENDONEZYA BAKANLARI GÖRÜŞTÜ
Tokyo hükümetinin açıklamasına göre, Japonya Dışişleri Bakanı Motegi Toşimitsu ve Savunma Bakanı Koizumi Şinjiro, başkent Tokyo'da, Endonezya Dışişleri Bakanı Sugiono ile Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin ile bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke arasında güvenlik ve savunma işbirliği fırsatları değerlendirildi ve Hint-Pasifik bölgesindeki kapsamlı konular üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VURGULANDI
Japonya Dışişleri Bakanı Motegi, görüşme sırasında Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi’nde statükonun zorla değiştirilmesine yönelik tek taraflı girişimlere karşı duydukları endişeleri dile getirdi. Bakanlar, hukukun üstünlüğüne dayalı 'Serbest ve Açık Hint-Pasifik' vizyonunu güçlendirmek için Tokyo-Cakarta işbirliğini artırma konusunda mutabakat sağladı. Ayrıca, enerji, kritik mineraller, afet önleme ve altyapı gibi çeşitli alanlarda işbirliğinin teşvik edilmesi gerektiği ele alındı. Taraflar, 'Gazze'nin erken toparlanması, bölgenin yeniden inşası ve Orta Doğu'da iki devletli bir çözümün gerçekleştirilmesi' için birlikte çalışma konusunda da anlaştı. Görüşmenin, Çin’in bölgedeki nüfuzunu artırdığı bir dönemde yapılması dikkat çekti. Japonya ve Endonezya dışişleri ve savunma bakanları, en son 2021 yılında bir araya gelmişti. Japonya Dışişleri Bakanlığı, Endonezya'yı Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'nin en büyük ekonomisi ve en kalabalık üyesi olarak 'kilit stratejik ortak' olarak tanımlıyor.








