Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektronik Teknolojisi Programı öğrencileri Taha Şaş ve Erdem Özrendeci, Rektör Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa’yı ziyaret etti.
TAHA ŞAŞ'IN PROJESİ
Ziyaret, Rektörlük makamında gerçekleşti ve öğrencilerden Taha Şaş, üç haftalık bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkardığı ‘Taşınabilir Telsizli Otomatik Hava Durumu Projesi’ hakkında Rektör Karamustafa’ya detaylar sundu. Amatör telsizci olan Taha Şaş, evinin çatısına kurduğu taşınabilir sistemin, güneş enerjisi ile çalıştığını ve telsiz üzerinden hava durumunu anlık olarak bildirdiğini aktardı.
KRİTİK DURUMLARDA GÜVENİLİR VERİ AKIŞI
KAYÜ öğrencisi Taha Şaş, uygulamalı eğitim imkânlarını kullanarak, kapsamlı bir hava durumu izleme sistemi kurduğunu ifade etti. Kurduğu sistem, sıcaklık, nem, atmosfer basıncı, rüzgâr şiddeti ve yönü gibi verileri anlık olarak izleyen çoklu sensörlerden oluşuyor. Bu veriler, mikro bilgisayar aracılığıyla işlenerek, iki saniyede bir yenilenen ölçümlerle telsiz frekansı üzerinden otomatik sesli uyarıya dönüştürülüyor. Taha Şaş, projesinin deprem, fırtına gibi kritik durumlarda güvenilir veri akışını sağlamaya yardımcı olduğunu vurguladı. Ayrıca, GSM hatlarından bağımsız çalışan telsiz tabanlı iletişimin, kırsal alanlarda ve yüksek rakımlı bölgelerde de kullanılabileceğini belirtti. Rektör Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, öğrencilerin çalışmalarından dolayı onları tebrik ederek, üniversitenin uygulama ve proje odaklı eğitim anlayışına vurgu yaptı.









