Kilo vermek için başladığı boksla 7 Türkiye, 1 Avrupa şampiyonluğu kazandı: Ece Asude Ediz'in ilham veren öyküsü

SPOR Yayınlanma : 08 Mart 2026 16:35 Düzenleme : 08 Mart 2026 16:35
Kilo vermek için başladığı boksla 7 Türkiye, 1 Avrupa şampiyonluğu kazandı: Ece Asude Ediz'in ilham veren öyküsü
Sakarya'da boks sporuyla kilo vermek için tanışan Ece Asude Ediz, 9 yılda 7 Türkiye ve 1 Avrupa şampiyonluğu kazandı. 23 yaşındaki milli boksör, 2028 Olimpiyatları'nda altın madalya hedefliyor.
Kilo vermek için başladığı boksla 7 Türkiye, 1 Avrupa şampiyonluğu kazandı: Ece Asude Ediz'in ilham veren öyküsü

Sakarya'da 9 yıl önce sadece kilo vermek ve kendini savunmayı öğrenmek amacıyla boksa başlayan 23 yaşındaki Ece Asude Ediz, azmi ve disipliniyle dikkat çekiyor. Ediz, kısa sürede 7 Türkiye şampiyonluğu ve 1 Avrupa şampiyonluğu elde ederek milli boksör unvanını kazandı. Halihazırda Sakarya Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü bünyesinde çalışmalarını sürdüren genç sporcu, en büyük hedefi olan 2028 Olimpiyatları'nda altın madalya kazanmak için yoğun bir tempoda antrenman yapıyor.

Boksa Başlangıç ve Beklenmedik Başarılar

Antrenörü Muhammet Ali Keskin'in rehberliğinde 14 yaşında boks eldivenlerini takan Ece Asude Ediz, kısa sürede gösterdiği yetenekle spor camiasının dikkatini üzerine çekti. Bugüne kadar 11 kez milli formayı giyen ve kariyerine 20'den fazla madalya sığdıran Ediz, boksa başlama serüvenini şu sözlerle anlatıyor: "Şampiyon olmak hiç aklıma gelmemişti, beklemiyordum. Spor yapıp kilo veririm diye düşünüyordum. Başladıktan 2 yıl sonra Avrupa şampiyonu ve ardından Türkiye'de başarılar art arda gelince ben de şaşırdım. İlk olarak 2019 yılında Türkiye şampiyonu oldum. Sonra Avrupa şampiyonu oldum. 2020'de Türkiye ikincisi oldum. 2021'de Türkiye şampiyonu oldum. Bu şampiyonluklar 2023, 2024 ve 2025 yıllarında da devam etti. Bu seneye kadar şampiyonluklarım ve ikinciliklerim var."

Olimpiyat Altın Madalyası ve Sporcu Azmi

Kariyerindeki en unutulmaz anın, Avrupa şampiyonluğu sonrası İstiklal Marşı'nı okutmak olduğunu dile getiren milli boksör Ece Asude Ediz, "Tekrar bir daha yaşamak istiyorum. Sporcu dediğinde disiplin ve azim her zaman olmalı. Düştüğünüzde bırakmamalısınız. Devam etmek gerekiyor. Herkes başarabilir, herkes ulaşabilir istediği noktaya. Sadece disiplin ve azim gerekiyor. Hedefim tabi ki 2028 olimpiyatlarında altın madalya almak. İnşallah olur, olmazsa 2032 olimpiyatları var. Bırakmak yok, devam edeceğim." ifadelerini kullandı. Ediz, desteklerinden dolayı antrenörüne ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar'a da teşekkür etti.

Antrenörün Gözünden Ece Asude Ediz

Ece Asude'deki potansiyeli ilk günden fark ettiğini belirten antrenör Muhammet Ali Keskin ise, "Kilo verme amaçlı başlamıştı tabi ama biz ilk günden sporcuya bakıyoruz ve bazı şeyler görüyoruz. Ondaki yeteneği fark ettim. Babasına söyledim, bu kızı müsabakalara hazırlayalım diye. Fazla dikkate almamışlardı ama 2 yıl içerisinde Avrupa şampiyonu oldu, daha sonra Türkiye şampiyonlukları geldi. Ece henüz 23 yaşında ve 2028 olimpiyatları olmazsa 2032 olimpiyatları mutlaka olacak. Ece iyi bir sporcu. Hiç bir zaman yılmıyor. Günde çift idman yapıyor. Hiç bir idmanı kaçırmaz. Böyle olunca da başarı kaçınılmaz oluyor." şeklinde konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.