Kızılırmak Deltası alarm veriyor: Yer altı suları beslenemiyor, her yıl su seviyesi düşüyor

ÇEVRE Yayınlanma : 13 Aralık 2025 20:29 Düzenleme : 13 Aralık 2025 20:29
Kızılırmak Deltası alarm veriyor: Yer altı suları beslenemiyor, her yıl su seviyesi düşüyor
Kızılırmak Deltası'nda kuraklık nedeniyle su seviyeleri düşüyor, uzmanlar bunun biyolojik çeşitliliği tehdit ettiğini ve yağış azlığının devam ettiğini belirtiyor.
Kızılırmak Deltası alarm veriyor: Yer altı suları beslenemiyor, her yıl su seviyesi düşüyor

Karadeniz'in en önemli sulak alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası'nda su seviyesi düşüşü yaşanıyor. Uzmanlar, dron görüntüleriyle belgelenen bu durumun bölgedeki biyolojik çeşitliliği ciddi şekilde tehdit ettiğini açıkladı.

KURAKLIK DELTADA ETKİSİNİ GÖSTERİYOR

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Aylar, deltadaki su çekilmesinin temel nedeninin son yıllarda artan kuraklık olduğunu vurguladı. Aylar, "Kızılırmak Deltası Türkiye'nin önemli sulak alanlarından ve tarımsal sahalarından biridir. Su seviyelerinde son yıllarda az da olsa bir alçalma görülüyor, özellikle göl seviyelerinde bunu net biçimde gözlemliyoruz" dedi.

YAĞIŞ AZLIĞI SU KAYNAKLARINI TÜKETİYOR

Doç. Dr. Aylar, Türkiye genelindeki yağış azlığının Samsun'u da derinden etkilediğini belirterek, yüksek kesimlerdeki kar ve yağmur yağışlarındaki azalmanın su kaynaklarını olumsuz etkilediğini ifade etti. Baraj doluluk oranlarının düştüğünü, deltadaki göllerin ve yer altı sularının yeterince beslenemediğini kaydetti.

CANLI TÜRLERİ RİSK ALTINDA

Aylar, bu durumun bölgedeki birçok canlı türü için risk oluşturduğuna dikkat çekti. Mevsim normallerinin çok altında yağış olduğunu vurgulayarak, "Şu an sonbaharın bittiği, kışın başladığı dönemdeyiz ancak ne kar ne de yağmur şeklinde anlamlı bir yağış düşmedi" şeklinde konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.