Kocaeli'nde, Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) üzerinden usulsüzlük yaparak kamuyu 77 milyon 706 bin lira zarara uğrattıkları iddia edilen 206 sanığın yargılanmasına başlandı.

206 SANIK YARGILANIYOR
8'i tutuklu, 2'si firari olan sanıklar arasında; Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü R.Ş., aracı firma sahibi S.Ö., muhasebe müdürleri, şirket yöneticileri, esnaf ve öğretmenler bulunuyor. İddianamede, sanıkların kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık suçundan 4,5 yıldan 15 yıla kadar, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme suçundan ise 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İLK DURUŞMA VE SANIK SAVUNMALARI
İlk duruşmada, 40'ı tutuksuz, 8'i tutuklu sanık savunma yaptı. Tutuklu sanık N.D., temizlik personeli olarak çalıştığını ve suçlamaları kabul etmediğini belirtti. Tutuklu sanık E.B. ise, firmasının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan teşvikler üzerine danışmanlık hizmeti verdiğini, evrakları hazırlayan ve onaylayanın Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu savundu. Fizyoterapist İ.H.B., 7 aydır suçsuz yere tutuklu olduğunu, bir avukata yaptığı masaj karşılığında aldığı 300 TL nedeniyle tutuklandığını ifade etti. Mahkeme heyeti, İ.H.B.'nin tahliyesine karar verdi. Diğer sanıklar da çeşitli savunmalar yaparak suçlamaları reddetti. Okul müdürü R.Ş., baskıyla teşvik sürecine dahil edildiklerini ve bakanlığa defalarca uyumsuzlukları bildirdiğini anlattı.
DAVANIN DEVAMI
Sanık sayısının fazla olması nedeniyle dava 5 oturum halinde yapılacak. Yargılamanın ikinci oturumu 22 Eylül'de devam edecek.







