Konya Aydınlar Ocağı’nda Yavuz Sultan Selim anıldı

KÜLTÜR SANAT Yayınlanma : 24 Eylül 2025 15:09 Düzenleme : 24 Eylül 2025 15:13
Konya Aydınlar Ocağı’nda Yavuz Sultan Selim anıldı
Konya Aydınlar Ocağı’nın Selçuklu Salı Sohbetleri’nde Eğitimci-Yazar Ali Erkan Kavaklı, Cihan Hükümdarı Yavuz Sultan Selim’in devlet adamlığı, savaşları ve İslam Birliği için yaptığı mücadeleleri anlattı.

Konya Aydınlar Ocağı’nın mutat olarak düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerinin bu haftaki konuğu, yazarlıkta 50. yılını dolduran Konyalı eğitimci-yazar Ali Erkan Kavaklı oldu. Konevi Derneği Salonundaki programda Kavaklı, “Cihan Devleti Sultanı ve İslâm Birliğinin Mimarı” olarak bilinen Yavuz Sultan Selim Hanı anlattı.

Mustafa Güçlü: “Biz öz değerlerimizin kıymetini bilmezsek başkaları tanımlar”

Programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Selim Han’a verilen “Yavuz” unvanının tarihsel sürecine değinerek, “Gazi Selim Han son iki yüz yılda (Yavuz) namıyla anılmaya başlansa da ben Gazi Selim olarak telaffuz etmeyi tercih ediyorum… Biz kendi öz değerlerimizin kıymetini bilmeyince batılılar gelip tanımlamasını yapıyor ve biz de kabul ediyoruz” dedi.

Ali Erkan Kavaklı: “Gençlerimizi kendi kahramanlarımızla tanıştırmalıyız”

Kürsüye çıkan Ali Erkan Kavaklı, gençliğin Türk kahramanlarını yeterince tanımamasına dikkat çekerek, “Son yıllarda yazılı tişörtler moda oldu… Kendi kahramanlarımızı onlara tanıtmadığımız için kendilerine yabancı rol modeller seçiyorlar” ifadelerini kullandı.

Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman ve Yavuz Sultan Selim’in devlet için fedakârlık yapan büyük liderler olduğuna işaret eden Kavaklı, “Yavuz Sultan Selim babasını tahttan indirmiş, sonra kardeşleriyle mücadele etmiş ve Şahkulu isyanlarıyla uğraşmıştır. Bu sultanlar eğlence, rahatlık nedir bilmeyen insanlardı” diye konuştu.

Kavaklı, Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran, Mercidabık ve Ridaniye zaferlerini, İslam Birliği’ni tesis etmesini, Osmanlı’ya hilafeti kazandırmasını ve cihan devleti vizyonunu detaylarıyla aktardı. Ayrıca Şahkulu isyanı, Şah İsmail’le mücadele ve Mısır seferi gibi tarihî olayları örnekleriyle anlattı.

“Selim, sekiz yıl tahtta kaldı ve seksen yıllık iş yaptı. Osmanlı topraklarını genişletip cihan devleti haline getirdi. İslam Birliğini tesis etti. Bugün Suriye’de, Kudüs’te, Mısır’da ne işimiz var diyenler bizim mefkuremizi, atamızı, tarihimizi bilmeyenlerdir” diyerek konuşmasını tamamladı.

Programın sonunda Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Kavaklı’ya belge ve kitap takdim ederken, yazar kendi kitaplarını da katılımcılara imzaladı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.