Konya'da 1 tonluk Bizans dönemi mermer taşı bulundu

KÜLTÜR SANAT Yayınlanma : 03 Eylül 2025 11:44 Düzenleme : 03 Eylül 2025 11:50
Konya'da 1 tonluk Bizans dönemi mermer taşı bulundu
Konya'nın Beyşehir ilçesindeki bir dernek binasının tadilatında, yaklaşık 1 ton ağırlığında, üzerinde haç işareti bulunan Bizans dönemine ait olduğu düşünülen bir mermer taş bulundu ve Müzeler Müdürlüğü'ne teslim edildi.
Konya'da 1 tonluk Bizans dönemi mermer taşı bulundu

Konya'nın Beyşehir ilçesinde, Ülkem Okuyor Derneği binasının tadilatı sırasında yaklaşık 1 ton ağırlığında, üzerinde haç işareti bulunan bir mermer taş ortaya çıkarıldı. Beyşehir'e bağlı Çetmi Mahallesi'ndeki dernek binasının tadilatı sırasında yan duvarda bulunan taşın, Bizans dönemine ait bir kilise duvarı, mimari yapı parçası veya mezar taşı olabileceği düşünülüyor. Taşın kesin tarihi ise yapılacak detaylı incelemelerle belirlenecek.

TARİHİ TAŞIN KEŞFİ

Ülkem Okuyor Derneği Kurucu Başkanı Havva Aydanur Ertuğrul, yaptığı açıklamada, büyükannesinden kalan eski bir evi dernek hizmet binasına dönüştürdüklerini ve tadilat sırasında arka bahçede bu tarihi taşı bulduklarını anlattı. Ertuğrul, 'İlk başta normal bir tarla taşı sandım, çünkü buralarda sıkça çıkıyor. Su tesisatı tadilatı için geldiğimde baktım ki üzerinde haç olan büyük bir mermer taş. Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlarımıza ‘bu nedir’ diye sorduk. Onlar da hemen Müzeler Müdürlüğü’ne haber vermemizi söylediler. Telefonla aradık ve videoları gönderdik. Bizans dönemine ait bir mimari yapının parçası veya bir mezar taşı olabileceğini ve hızlıca, güvenli bir şekilde saklamamız gerektiğini belirttiler.' dedi.

MÜZELERE TESLİM

Müzeler Müdürlüğü yetkilileri teslim alana kadar taşın başında güvenliği için nöbet tuttuklarını belirten Ertuğrul, bir süre sonra görevlilerin geldiğini ve Beyşehir Belediyesi organizasyonu ve mahalle sakinlerinin yardımıyla tarihi taşı Müzeler Müdürlüğüne teslim ettiklerini söyledi. Taşın ağırlığının 1 tonun üzerinde olduğunu vurgulayan Ertuğrul, 'Ülkem Okuyor Derneğimizce kullandığımız evin arka bahçesinin yan duvarında bulundu. Yıllardır o bölgede yarım şekilde görünüyordu bir kısmı ancak haç kısmı görünmediği için biz onun tarihi bir eser olduğunu düşünmemiştik. Oraya nasıl geldiği hakkında söylentiler var ama inşaat iken geldiği, bölgeden getirildiği söyleniyor. Nereden geldiği de tam olarak bilinmiyor. Bizans dönemine ait bir kilisenin duvarı olabileceğini veya bir mezar taşı olabileceğini söylediler. Daha uzun incelemeye alacaklarını belirterek, tutanak altına aldılar. Biz açıkçası vatandaşlık görevimizi yaptığımızı düşünüyoruz. Tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkarak devletimize teslim ettik.' diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.