Konya'da afet alarmı: Obruk tehdidi büyüyor, erken uyarı sistemi devreye giriyor!

YEREL Yayınlanma : 24 Kasım 2025 16:35 Düzenleme : 24 Kasım 2025 16:57
Konya'da afet alarmı: Obruk tehdidi büyüyor, erken uyarı sistemi devreye giriyor!
Konya'da obruk tehdidi büyüyor: AFAD uyarıyor, erken uyarı sistemi 2025'te devreye giriyor. 624 eylemli afet risk azaltma planında önemli ilerleme kaydedildi.

Konya'da İl Afet Risk Azaltma Planı Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.

Konya Valisi İbrahim Akın, Fen İşleri Daire Başkanlığı Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplantıda, Türkiye genelinde yürütülen 'Afetlere Dirençli Şehirler' vizyonunun en başarılı uygulama alanlarından birinin Konya olduğunu açıkladı.

OBRUK TEHDİDİNE KARŞI BÜYÜK HAMLE

Vali Akın, hem obruk oluşumları hem de diğer afet türleri açısından özel ve hassas bir coğrafyada bulunan Konya'da, bilimsel veriye dayalı, bütüncül ve sürdürülebilir bir afet yönetimi anlayışının kararlılıkla sürdürüldüğünü vurguladı.

Obruk Duyarlılık Haritalarının üretilmesi ve Erken Uyarı Sistemi Projesi'nin 2025 yılı itibarıyla önemli bir aşamaya ulaştığını belirten Akın, çalışmaların Konya'nın yanı sıra Karaman ve Aksaray'ı da kapsayacak şekilde genişletildiğini ifade etti.

624 EYLEMLİK DEVRİM NİTELİĞİNDE PLAN

2022-2026 dönemini kapsayan İl Afet Risk Azaltma Planı kapsamında 5 bilgilendirme toplantısı ve afet türlerine göre 14 çalıştay düzenlendiği açıklandı.

Konya'nın tüm afet risklerini kapsayan 1 amaç, 15 hedef ve 624 eylem belirlendiği bildirildi. Konya için belirlenen 13 öncelikli kırmızı eylemin 7'sinin tamamlandığı, kalan 6 eylemde ise gerçekleşme oranının yüzde 81'e ulaştığı kaydedildi.

AFAD'DAN OBRUK UYARISI: YERLEŞİM YERLERİ TEHDİT ALTINDA

AFAD Başkanlığı Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, obruğun çok ciddi şekilde üzerinde durulması gereken afet türlerinden biri olduğunu vurguladı.

Tatar, 'Obruk da hakikaten yine proaktif olmayı gerektiren bir konu ve Allah korusun, yavaş yavaş yerleşim yerlerini artık tehdit eder hale geldi' diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

AFAD'ın bu konuda üniversitelerle ve değişik kurumlarla işbirliği halinde projeyi sürdürdüğü ve ikinci faz çalışmalarının başlatıldığı açıklandı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.