Yapılan incelemeler sonucunda, Konya genelinde sadece 226 parselde ekim yapılmadığı ve bu alanların kiraya verileceği belirlendi. Ancak toplamda 5.264 dekar büyüklüğündeki bu araziler, kentin 15 milyon 184 bin dekarlık ekili tarım alanı içinde yok denecek kadar küçük bir yer tutuyor.

Ekilmeyen arazilerin oranı sadece %0,035
TÜİK’in 2024 verilerine göre Konya, Türkiye’nin en geniş tarımsal üretim alanlarına sahip ili olarak öne çıkıyor. Buna rağmen tespit edilen ekilmeyen alan, toplam tarım arazilerinin yalnızca %0,035’ine denk geliyor. Bu oran, ekilmeyen arazilerin tarımsal üretim üzerindeki etkisinin son derece sınırlı kaldığını ortaya koyuyor.
Parseller küçük, etkisi ise oldukça sınırlı
Kiraya verilecek alanlar 226 parselden oluşuyor. Parsellere bölündüğünde ise ortalama büyüklük 23,2 dekarı buluyor. Tarım uzmanları, Konya gibi tarımsal üretimin merkezi olan bir şehirde bu boyuttaki alanların üretim rakamlarına kayda değer bir katkı sağlamayacağı görüşünde.

Birçok ilçede toprak tamamen ekildi
Yapılan incelemelerde, Konya’nın geniş bir bölümünde çiftçilerin toprağı boş bırakmadığı görüldü. Ahırlı, Akşehir, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Doğanhisar, Hadim, Halkapınar, Hüyük, Kadınhanı, Karapınar, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak’ta tarım arazilerinin tamamı üretimde kullanıldı.
Uzmanlar, ekilmeyen küçük alanların kiraya verilmesinden ziyade tarımsal üretimde esas belirleyici faktörün iklim koşulları olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle buğdayda Nisan-Mayıs döneminde alınacak yağışların rekolte açısından hayati önem taşıdığı, yeterli yağış alınması halinde geçtiğimiz yılki üretim rakamlarının yakalanabileceği belirtiliyor.








