Konya’da dikkat çeken söyleşi! Bakire doğumların anlamı anlatıldı

SAĞLIK Yayınlanma : 26 Mart 2026 12:02 Düzenleme : 26 Mart 2026 12:06
Konya’da dikkat çeken söyleşi! Bakire doğumların anlamı anlatıldı
Konya Aydınlar Ocağı’nda düzenlenen programda Prof. Dr. Nermin Öztürk, kutsal kitaplar ve mitolojide yer alan bakire doğumları anlattı. Söyleşi büyük ilgi gördü.

Konya Aydınlar Ocağı’nın Salı Sohbetlerinde bu hafta Prof. Dr. Nermin Öztürk kutsal kitaplar ve mitolojide geçen bakire doğumlarını anlattı:

“Bakire doğumlar saflığın ve yaratıcı gücün sembolüdür”

Konya Aydınlar Ocağı’nın mutat Selçuklu Salı Sohbetlerinde bu hafta Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle yazar Prof. Dr. Nermin Öztürk Hiduizm, Hristiyanlık ve İslâm’a göre Bâkir Doğum konusunu anlattı.

AÇILIŞ KONUŞMASI YAPILDI

Konevi derneği salonundaki programda takdim konuşması yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü Kur’an’da apaçık beyan edilmemiş bazı konuların net olarak anlaşılamamasının (imtihan dünyası) esprisiyle izah edilip geçildiğini kaydederek “Aklî ve kalbî selim ile şeytanî yol ayırımına vesile olacak alanlar bırakılmış, diye düşünüyorum. Öyle ya; her şey net olarak verilmiş olsa imtihanın esprisi kalmazdı” dedi.

Toplumların ayrıştırılması, Peygamberlerin diyarlarından uzaklaştırılmasıyla insanların inanç yönünden dejenere oldukları tespitini de yapan Güçlü “Allah insanlara kendi dillerinde Peygamberler gönderip bilgilendirmiş.

Bunlardan, yalnızca Kur’an merkezli insanlar hakikati konuşmaya gayret ediyor ama tıkandıkları yerde de israiliyat dediğimiz metinler ortaya çıkıyor” diye konuştu.

BAKİRE DOĞUM KONUŞULDU

Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Nermin Öztürk (Budizm’de, Hıristiyanlık’ta ve İslam’da Bakire Doğum) adlı kitabı hakkında kısa bilgi verdikten sonra Budizm’den başlayarak, bakire doğumlara dair kutsal kitaplardan örnekler verdi.

İnsan yaşamının anlamı ve modelinin her dinin kendi yerel kalıpları ve bu kalıpların gramerleri sayesinde açıklandığını söyleyen Öztürk “Bunların analizinde insan bilincinin yanı sıra zamansal ve mekânsal değişim süreci önemlidir.

Özellikle karşılaştırmalı din çalışmalarında, belli kalıplara veya yapılara odaklanarak yaklaşmak dinin evrensel taraflarını ortaya çıkartacaktır” dedi.

DİNLER ARASI BENZERLİKLER

Batı’da son bir asırda yapılan karşılaştırmalı din çalışmaları sayesinde, farklı dinlerin farklı boyutlardaki benzerliklerinin görülmeye başlandığına işaret eden Öztürk “Ülkemizde de, henüz yeterli sayıda olmasa da bu türden çalışmalar yapılmaktadır. Din çalışmalarında unutulmaması gereken bir mesele dinin çok boyutlu bir fenomen olmasıdır.

Bakire doğum mevzuu ise onun hikâye veya mitolojik boyutu ile ilgilidir. Fakat dinin hangi boyutu olursa olsun; ister ibadet ister ahlâk, isterse tecrübî, bunların birbirlerinden ayrı değerlendirilmemelidir. Çünkü bunlar bir şekilde birbirleriyle bağlantılıdır” diye konuştu.

MİTOLOJİK VE KUTSAL ÖRNEKLER

Bakire doğum konusunun gerek antik dinlerin mitolojilerinde, gerek yaşayan dinlerin kutsal metinlerinde sıkça rastlanan sıra dışı doğum hikâyelerinden olduğuna vurgu yapan Öztürk “Frazer Türkçeye Altın Dal adıyla çevrilmiş eserinde bunların yüzlercesinden bahseder...” diyerek çeşitli örnekler paylaştı.

“BAKİRE DOĞUMLAR SAFLIĞIN SEMBOLÜDÜR”

Öztürk konuşmasının sonunda, bakire doğum anlatılarının sembolik yönüne dikkat çekerek “O, içinde bir tür (kutsal yaratılışın) meydana geleceği yaratıcı gücün ve saflığın sembolüdür” ifadelerini kullandı.

PROGRAM HEDİYE TAKDİMİYLE SONA ERDİ

Program sonunda konuşmacı Prof. Dr. Nermin Öztürk’e günün hatırası olarak eşi Uzman Dr. Halil Öztürk ve Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü birlikte kitap takdim etti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.