Konya’ya 2 saat uzakta gizemli mağara!

YAŞAM Yayınlanma : 05 Kasım 2025 16:44 Düzenleme : 05 Kasım 2025 16:51
Konya’ya 2 saat uzakta gizemli mağara!
Konya’ya yaklaşık 2 saat mesafedeki Karaman’ın Ermenek ilçesinde bulunan Maraspoli Mağarası, gizemiyle ürkütüyor. Sonu hâlâ bulunamayan mağaraya köylüler giremiyor; gizemini çözmeye çalışanların ise hayatını kaybettiği iddia ediliyor.

Konya’ya yaklaşık 2 saat uzaklıkta, köylülerin girmeye cesaret edemediği, gizemiyle merak uyandıran bir yer bulunuyor.

Karaman’ın Ermenek ilçesi sınırlarında yer alan Maraspoli Mağarası, 196 metre uzunluğunda olmasına rağmen sonu hâlâ keşfedilememiş durumda.

Geçmişte elektrik üretiminde kullanılan mağara, bugün hem doğaseverlerin hem de araştırmacıların ilgisini çekiyor. Ancak, mağaranın içine girmek tehlikeli ve yasak.

YERALTI NEHRİ: BÖLGENİN CAN DAMARI

Ermenek’in kuzeyindeki dağların kaya blokları altında, suların kireçli kayaları oymasıyla oluşan Maraspoli Mağarası, iki giriş kapısıyla ziyaretçileri karşılıyor. İçinden geçen yeraltı nehri, bölgenin içme ve sulama suyunu sağlıyor.

Bu su kaynağı, geçmişte Ermenek’in hidroelektrik santralinde de kullanılmıştı. Doğal yapısı, suyun gücü ve çevre halkının yaşamına olan etkisiyle mağara, bölgenin yaşam damarlarından biri olarak kabul ediliyor.

GİRİŞLER NEDEN YASAK?

Maraspoli Mağarası’na giriş, bölgenin su kaynağını korumak amacıyla yasaklandı. Mağaranın hijyenik yapısının bozulmaması için sıkı güvenlik önlemleri alınıyor.

Bununla birlikte, mağaranın yapısı son derece tehlikeli. Uygun ekipman ve uzmanlık olmadan yapılan girişimler, hayati risk taşıyor.

Geçtiğimiz yıl, 73 yaşındaki emekli öğretmen Mustafa Uğur ve bir arkadaşı mağaraya izinsiz girmişti. Uğur’un mağara içinde fenalaşarak yaşamını yitirmesi, bölge halkını derinden sarsmış ve mağaranın “ölümcül gizemini” yeniden gündeme taşımıştı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.