Kurşunlu’da mera tepkisi; Vatandaşlar 2 milyon m2 aşan alan için endişeli!

YEREL Yayınlanma : 01 Haziran 2026 00:14 Düzenleme : 01 Haziran 2026 00:36
Kurşunlu’da mera tepkisi; Vatandaşlar 2 milyon m2 aşan alan için endişeli!
Sarayönü’ne bağlı Kurşunlu Mahallesi’nde arazi toplulaştırma çalışmaları kapsamında gündeme gelen mera tahsis değişikliği mahallede tartışma yarattı.

Yaklaşık 2 milyon 171 bin metrekarelik mera alanının tahsis amacının değiştirilerek hazine adına tescil edilmesini içeren süreç, özellikle hayvancılıkla uğraşan vatandaşların tepkisine neden oldu.

VATANDAŞLAR MERA KAYBININ AZALTILMASINI İSTİYOR

Mahalle sakinleri, yıllardır ortak kullanımda olan mera alanlarının bu ölçekte kullanım dışına çıkarılmasının bölgedeki hayvancılığı olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Köy halkı arasında dolaştırılan imza cetvelinde vatandaşlardan “uygun buluyorum” ve “uygun bulmuyorum” şeklinde görüş bildirmeleri istenirken, birçok kişi mevcut mera miktarının azaltılmasına karşı çıktı.

Vatandaşlar, meraların sadece bugünün değil gelecek nesillerin de ortak değeri olduğunu belirterek, kamu yatırımlarına karşı olmadıklarını ancak mera kaybının en düşük seviyede tutulmasını talep ettiklerini dile getirdi.

MUHTAR ÇELİK: “TALEPLERİMİZ SINIRLI ALANLARLA İLGİLİ”

Tepkilerin ardından Kurşunlu Mahalle Muhtarı Sinan Çelik de süreçle ilgili açıklama yaptı. Çelik, çalışmanın Devlet Su İşleri Toplulaştırma Dairesi tarafından yürütüldüğünü belirterek, muhtarlık ve belediyenin yalnızca mahallede ihtiyaç duyulan kamu hizmet alanlarıyla ilgili talepte bulunduğunu söyledi.

Çelik, TOKİ konut alanı, gölet, okul, belediye hizmet alanı, cami yeri ve Dede Ardıç bölgesinin korunması gibi kamu yararı taşıyan alanlar için şifahen yer tahsisi talebinde bulunduklarını ifade etti. DSİ tarafından ise bu yatırımların gerçekleştirilebilmesi amacıyla mera ve hazine arazileri arasında takas değerlendirmesi yapıldığını aktardı.

“MAHALLE HALKININ ORTAK KARARI ÖNEMLİ”

Projede belirlenen mera takası miktarının ihtiyaç duyulan alanın üzerinde olduğu yönündeki görüşleri ilgili kurumlara ilettiklerini belirten Çelik, gerekli itiraz ve görüşmelerin yapıldığını söyledi. Sürecin doğrudan mahalle halkının değerlendirmesine sunulmasını istediklerini ifade eden Çelik, vatandaşlardan gelen görüşlerin ilgili kurumlara aktarılacağını kaydetti.

Kendi şahsi görüşünün de mevcut haliyle projeyi uygun bulmadığını belirten Çelik, TOKİ ve bazı kamu yatırımlarından mahrum kalmamak adına birkaç arkadaşıyla birlikte olumlu imza verdiğini söyledi. Çelik, “Önemli olan mahallemizin büyük çoğunluğunun ortaya koyacağı ortak iradedir. Hemşehrilerimizin özgür iradesiyle görüş bildirmesi büyük önem taşıyor” dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.