Macron açıkladı: Ukrayna’nın güvenliği için 26 ülke asker göndermeyi taahhüt etti

DÜNYA Yayınlanma : 04 Eylül 2025 20:51 Düzenleme : 04 Eylül 2025 20:51
Macron açıkladı: Ukrayna’nın güvenliği için 26 ülke asker göndermeyi taahhüt etti
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 26 ülkenin Ukrayna’nın güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunmayı taahhüt ettiğini açıkladı; Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise bu kararı 'ilk somut adım' olarak nitelendirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 26 ülkenin Ukrayna’nın güvenliğinin sağlanmasına ateşkesin ardından katkıda bulunmayı taahhüt ettiğini duyurdu. Macron, Paris’teki Gönüllüler Koalisyonu Zirvesi’nin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Ukrayna’ya asker gönderme ve sahada, denizde ya da havada varlık gösterme konusunda resmi taahhütte bulunan 26 ülke olduğunu belirtti.

26 ÜLKE UKRAYNA'NIN GÜVENLİĞİNİ TAAHHÜT ETTİ

Macron, 'Bugün itibarıyla bir güvenlik garantisi olacak şekilde Ukrayna’ya asker göndermek ve sahada, denizde ya da havada varlık göstermek için resmen taahhütte bulunan 26 ülke var' ifadesini kullandı. Bu güçlerin ateşkes kapsamında, cephe hattında değil, belirlenmekte olan coğrafi bölgelerde konuşlandırılacağını, planın genelkurmay başkanlarının elinde hazır olduğunu ve Putin’in Rusya’sına gösterilmeyeceğini açıkladı. Rusya’ya karşı bir savaş yürütme amacının olmadığını da vurguladı.

AVRUPA VE ABD'NİN ORTAK GÜVENLİK GARANTİLERİ

Avrupa’nın sağlayacağı güvenlik garantilerine ABD’nin vereceği desteğin şeklinin önümüzdeki günlerde kesinleştirileceğini belirten Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile birlikte eş başkanlık ettiği çevrimiçi zirvenin ardından yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde ABD’nin desteğini kesinleştireceklerini ve Gönüllüler Koalisyonu’nun tüm üyelerinin sorumluluk üstlendiğini söyledi. Güvenlik garantilerinin Ukrayna ordusunun yeniden inşası ve güçlendirilmesi taahhütlerini içereceğini, Almanya ve diğer ülkelerin de bu çabaya katılacağını belirtti. Rusya’nın barış anlaşmasını reddetmesi halinde Avrupa ülkelerinin Rusya’ya ABD ile işbirliği içerisinde yeni yaptırımlar uygulamaya başlayacaklarını duyurdu.

YAPTIRIMLAR VE RUSYA İLE GÖRÜŞMELER

Macron, yaptırım tedbirlerinin daha etkili hale getirileceğini ve Rusya’nın etkinliğinin sınırlandırılacağını açıkladı. Başkan Trump ile bu konuyu görüştüğünü ve Rus tarafıyla, ABD’li muhatapları arasında yeniden görüşmeler yapılacağını, bir dizi önemli tarih belirlendiğini ve bu tarihlere riayet edileceğinden emin olacaklarını ifade etti. ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa’nın Rus petrolü alımını durdurması gerektiğini, aksi takdirde Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını finanse edilmesine yardımcı olunduğu uyarısında bulunduğunu ve Çin üzerinde ekonomik baskı kurulması gerektiğini vurguladığını açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise, bu kararı 'ilk somut adım' olarak nitelendirdi ve Almanya, İtalya ve Polonya'nın Ukrayna'nın güvenlik garantörleri arasında olduğunu belirtti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.