Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ve Grönland Başbakanı Jens-Frederik Nielsen ile Paris'te düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

ARKTİK STRATEJİSİ GÜNDEMDE
Macron, Avrupa Birliği'nin bu yıl Arktik stratejisini gözden geçirmesi gerektiğini belirterek, "Grönland'daki durum, tüm Avrupa için stratejik bir uyanış çağrısıdır" dedi. Görüşmede, Arktik bölgesindeki güvenlik, NATO'nun rolü ve Grönland ile ekonomik iş birliği konuları ele alındı.

DANİMARKA İLE DAYANIŞMA MESAJI
Macron, Danimarka'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne destek vererek, "Danimarka ile dayanışmamızı, egemenliğinize ve toprak bütünlüğünüze bağlılığımızı yeniden ifade ediyoruz" dedi. Görüşmenin ana gündemi olan Arktik güvenliği hakkında, Rusya'nın ve Çin'in bölgedeki etkisine dikkat çekti. Macron, Danimarka'nın talebiyle yürütülen Arktik Dayanıklılık Operasyonu Tatbikatı'na da değinerek, "Arktik'te NATO varlığının artırılmasını destekliyoruz. Biz de buna katılmaya hazırız" ifadesini kullandı. Ayrıca, Avrupa'nın daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurgulayarak, Grönland ile 2023'te imzalanan stratejik ortaklığın hızlandırılmasını istedi.







