Mali müşavirlerden şirketlere e-defter ve e-fatura uyarısı: Yeni dönem başlıyor!

GÜNDEM Yayınlanma : 30 Aralık 2025 19:34 Düzenleme : 30 Aralık 2025 19:34
Mali müşavirlerden şirketlere e-defter ve e-fatura uyarısı: Yeni dönem başlıyor!
TÜRMOB Genel Başkanı Yıldız, 1 Ocak'tan itibaren fatura ve defterlerin tamamen elektronikleşeceğini duyurdu. Şirketlerin ve mali müşavirlerin yeni sisteme uyum sağlaması gerektiğini belirtti.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı İrfan Hüseyin Yıldız, 1 Ocak'tan itibaren kağıt fatura ve defterlerin yerini tamamen elektronik belgelerin alacağını duyurdu. Bu önemli geçiş sürecinde vergi mükelleflerinin ve mali müşavirlerin yeni sisteme uyum sağlaması büyük önem taşıyor.

E-BELGE VE E-DEFTER DÖNEMİ BAŞLIYOR

Yıldız, artık işletmelerin türü, cirosu veya fatura tutarının önemli olmadığını vurgulayarak, faturaların ve kanuni defterlerin tamamen elektronik ortama aktarılacağını belirtti. Bu kapsamda, mükelleflerin veya mali müşavirlerinin e-belge düzenleyebilecek altyapılara geçiş yapmaları gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) bu amaçla e-Arşiv Fatura Portalı'nı ücretsiz kullanıma sunduğu da hatırlatıldı.

BASİT USULDEN GERÇEK USULE GEÇİŞ VE YENİLİKLER

Yeni yılda basit usulden gerçek usule geçiş yapacak esnaf için de önemli yenilikler bulunuyor. Alım, satım veya iş hacimleri belirli büyüklükleri aşan esnafın gerçek usule geçiş işlemlerini tamamlaması ve mali müşavirlerle sözleşme yaparak destek alması gerekiyor. Basit usulden gerçek usule geçilen ilk yıl, işletme hesabı esasında tutulması gereken defterler 'Defter Beyan Sistemi' kapsamında elektronik olarak hazırlanacak. Ayrıca, bazı alanlarda perakende satış fişlerinin elle düzenlenebileceği, ancak taksi işletmelerinde entegrasyon zorunluluğu gibi düzenlemelerin beklendiği ifade edildi. 1 Ocak 2026 itibarıyla envanter defterinin de tercihe bağlı olarak e-envanter olarak tutulabileceği, pay defteri ve genel kurul toplantı/müzakere defterlerinin ise elektronik ortamda tutulmaya başlanacağı bilgisi paylaşıldı. Bu dijitalleşmenin kayıt dışı ekonomiyle mücadelede ve mali denetimlerde hız ve etkinlik sağlayacağı vurgulandı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.